Het Landelijk Jurisprudentienummer (LJN) voor uitspraken is sinds vandaag vervangen door de European Case Law Identifier.

Dat houdt in dat de Rechtspraak uitspraken voortaan nummert volgens de ECLI richtlijnen. Voordeel van dit nieuwe systeem, aldus een persbericht, is dat ‘ten opzichte van het LJN deze nummering Europa-breed wordt gebruikt. Daardoor zijn buitenlandse uitspraken beter te vinden en zijn uitspraken van de Europese hoven makkelijker te citeren. (…) Een ECLI van een uitspraak van de Hoge Raad uit 2013 kan er dus zo uitzien: ECLI:NL:HR:2013:897.’
Verder is het de bedoeling dat eind dit jaar ECLI’s uitgegeven worden en dat de hernummering van LJN uitspraken gerealiseerd wordt. Deze zullen na die hernummering herkenbaar blijven, aldus het persbericht. ‘Zo zal de ECLI van LJN:BR5216 worden: ECLI:NL:HR:2011:BR5216.’

Het LJN werd in 1999 geïntroduceerd; eerst alleen voor uitspraken die op rechtspraak.nl werden gepubliceerd. Vanaf 2002 werd het ook gebruikt als unieke en uniforme identificatie en citeerwijze van alle in Nederland gepubliceerde uitspraken.

Advertentie