CDA-Kamerlid Peter Oskam twijfelt of er een college van toezicht moet komen dat de advocatuur controleert. Hij vindt de initiatieven die de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) zelf neemt ter verbetering van het toezicht de moeite waard. ‘De Orde moet een eerlijke kans krijgen.’

Dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) het plan lanceerde voor een college van toezicht, begrijpt Oskam wel. ‘Het was terecht dat Teeven met dit idee kwam.’ Het dekenaal toezicht functioneerde volgens het CDA-Kamerlid ook niet optimaal.
Oskam ziet echter dat de advocatuur recent zelf veel initiatieven heeft genomen om het toezicht te versterken. ‘De vraag is dan of het college van toezicht er nog moet komen. Ik ben er nog niet uit. Misschien moeten we de Orde het voordeel van de twijfel gunnen.’
Oskam ziet dat de staatssecretaris en de Orde naar elkaar toe groeien. Zo heeft Teeven in een wijziging van zijn toezichtvoorstel onlangs de mogelijkheid geschapen dat er ook een advocaat in het college van toezicht komt. ‘Dat vind ik een stap in de goede richting,’ zegt Oskam.

Haast
De coalitiepartijen VVD en PvdA willen het toezichtvoorstel van Teeven kort na het zomerreces in de Kamer behandelen. D66 wacht liever tot oud-Staatsraad Rein Jan Hoekstra klaar is met zijn analyse, in opdracht van de NOvA, naar het dekenaal toezicht.
Oskam zegt dat hij geen ‘gillende haast’ heeft met de behandeling van het toezichtvoorstel van Teeven, maar zou het toejuichen als het eindrapport van Hoekstra snel gereed is.
De NOvA heeft de Kamercommissie Veiligheid en Justitie laten weten dat Hoekstra in december 2013 zijn analyse afrondt. De Orde vraagt de commissieleden om daarna het toezichtvoorstel van Teeven te behandelen. Woensdag beslissen de leden daarover.

Maarten Bakker

Advertentie