De Union International des Avocats (UIA) bestaat al sinds 1927 maar is bij veel Nederlandse advocaten niet bekend. Advocaat Carel van Lynden, voorzitter van de transportrechtcommissie vertelt wat de internationale organisatie doet en waarom Nederlandse advocaten er lid van moeten worden. ‘Voor advocaten die internationaal iets willen doen, is het goed om te weten dat we er zijn.’

De UIA heeft tweeduizend leden en is vertegenwoordigd in ruim honderdtien landen. Eind jaren twintig werd de organisatie in België opgericht als een internationale orde van ordes. ‘De organisatie heeft nog steeds aandacht voor de publiekrechtelijke kant van het advocatenberoep, met onder meer een bar leaders forum,’ vertelt Van Lynden, advocaat bij AKD advocaten & notarissen en voorzitter van de transportrechtcommissie binnen de UIA.

‘Ook houdt de UIA zich bezig met de Rechten van de mens en specifiek de belangen van advocaten. De organisatie bemiddelt veel in landen waar advocaten worden vervolgd omdat ze hun vak uitoefenen.’
Daarnaast is de UIA een commerciële advocatenorganisatie geworden. Zo zijn er vele commissies op uiteenlopende rechtsgebieden, van arbeidsrecht, bank- en effectenrecht, internationaal privaatrecht tot transportrecht. Er worden overal ter wereld seminars gehouden en jaarlijks heeft er een jaarcongres plaats.

Het 57e jaarcongres wordt dit jaar van 31 oktober tot 4 november gehouden in Macau. Tijdens dat congres zijn er per commissie vijf tot tien sprekers. ‘Op zo’n reis ontmoet je veel collega’s uit andere landen. Dat is voor je netwerk heel goed,’ zegt Van Lynden.

Als organisatie lijkt de UIA op de International Bar Association (IBA) maar is alleen kleiner. Waarom moeten advocaten hier volgens Van Lynden lid van worden? ‘Onbekend maakt onbemind. Maar voor advocaten die internationaal iets willen doen, is het goed om te weten dat we er zijn. Doordat we een kleinschaligere organisatie zijn, is het voor leden ook makkelijker deel te nemen in een commissie en een netwerk op te bouwen.’

Klik hier voor meer informatie.

Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie