Armoede, corruptie, en onwetendheid over het functioneren van de advocatuur vormen de grootste bedreigingen.

Een sterkere positie van advocaten is essentieel om van Afghanistan een rechtstaat te maken. Armoede, corruptie, en onwetendheid over het functioneren van de advocatuur vormen de grootste bedreigingen, zegt de Afghaanse advocaat Muhammad Arif Mubashir. Afgelopen week bezocht hij Nederland.

Eén van de problemen bij de wederopbouw van het tientallen jaren door oorlogen en geweld geplaagde Afghanistan is de afwezigheid van een goed georganiseerde advocatuur, zegt Mubashir. Hij is regiomanager van de Afghanistan independent Bar Association (AIBA) in de provincie Kunduz en was deze week in Nederland op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken en stichting Keihan, een organisatie van Afghaanse studenten in Nederland. Bij Nederlandse advocaten informeerde hij naar de organisatie van de advocatuur.

Geen eigen kantoor
Tot voor kort waren er helemaal geen advocaten in Afghanistan, vertelt Mubashir. De prioriteit lag bij de wederopbouw van overheidsinstituties en wetshandhaving. Inmiddels telt het land wel al 1700 advocaten, waarvan 65 in zijn eigen regio Kunduz. Nederlandse militairen trainden daar Afghaanse agenten (foto). De Afghaanse balie wordt voor een groot deel bekostigd door buitenlandse organisaties. Zo wordt de balie in Kunduz door Nederland en Duitsland gezamenlijk gefinancierd.

Afghaanse advocaten zijn weliswaar onafhankelijk, maar dat is niet altijd een voordeel, zegt Mubashir: de meeste advocaten zijn voor hun inkomsten afhankelijk van buitenlandse non-gouvernementele organisaties bij wie ze vaak in dienst zijn. Een groot probleem is ook de organisatie en opleiding van Afghaanse advocaten. De doorsnee advocaat in Afghanistan heeft niet eens een kantoor, vertelt Mubashir.
Van Nederlandse kantoren valt veel te leren, bijvoorbeeld ook als het gaat om de opbouw van een praktijk, constateert hij na een bezoek aan het Rotterdamse kantoor Ludwig van Dam. Advocaat Derk van Dam van dit kantoor wil wel helpen, zegt hij, bijvoorbeeld door een kleinschalig uitwisselingsprogramma met Afghaanse advocaten op te zetten.

Tekst: Tatiana Scheltema

Advertentie