De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) is bezorgd over de plannen voor bezuinigingen van 85 miljoen euro op gefinancierde rechtsbijstand. Staatssecretaris Fred Teeven kondigde afgelopen vrijdag zijn plannen aan. ‘Belangrijke rechtsgebieden zijn straks niet meer toegankelijk voor de mensen die het hardst getroffen worden door de crisis,’ aldus de NOvA in een persbericht.

De plannen voor de bezuinigingen op gefinancierde rechtsbijstand, komen bovenop een aangekondigde verhoging van de griffierechten. Rechtsgebieden als huurrecht, verbintenissenrecht en familierecht worden in de plannen uit het stelsel geschrapt. ‘Een verdergaande bezuiniging gaat op deze manier direct ten koste van rechtzoekenden: veel mensen zullen dan afzien van het voeren van een juridische procedure of van verweer, omdat de kosten te hoog worden,’ schrijft de NOvA in een persbericht.

Algemeen deken Walter Hendriksen is tegen de plannen. ‘Niet vergeten moet worden dat ruim zestig procent van alle rechtsbijstand wordt verleend in conflicten tussen burgers en de overheid. Burgers worden met dit voorstel verder beperkt in hun rechtspositie. Het staat dit kabinet dan ook niet, dat in een fatsoenlijke rechtstaat als de onze, de toegang tot het recht zo wordt ingeperkt.’

De Orde is zelf bezig met een plan om de gefinancierde rechtsbijstand zo kostenefficiënt mogelijk te organiseren.

Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie