‘Opmerkelijk’ en ‘zorgelijk’ noemt Jan Leliveld, AR-lid van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA), de vervijfvoudiging van het aantal internettaps in 2012 ten opzichte van het jaar daarvoor. Leliveld kondigt aan dat de Orde de mogelijkheden zal onderzoeken voor een systeem dat het aftappen van vertrouwelijke communicatie tussen advocaten en hun cliënten via internet onmogelijk maakt.

Het aantal internettaps lag in 2012 op 16.676. Het jaar daarvoor waren dat er nog 3.331. Het aantal telefoontaps steeg in 2012 met 3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In totaal hadden er het afgelopen jaar 25.487 telefoontaps plaats. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) beschreef de toename van het aantal internet- en telefoontaps in een brief van donderdag 18 juli aan de Tweede Kamer.

Dwangmiddelen
Uit onderzoeken blijkt dat er in Nederland meer wordt getapt dan in andere landen. ‘Opmerkelijk’, noemt Jan Leliveld, AR-lid van de Nederlandse Orde van Advocaten dat. ‘Sowieso is Nederland vrij scheutig met het gebruik van dwangmiddelen. Op het aantal telefoontaps, internettaps, aanhoudingen scoort Nederland hoog. Dat vinden wij zorgelijk.’

Vertrouwelijk
De communicatie tussen advocaten en cliënten is vertrouwelijk. Politie en justitie mogen telefoongesprekken en mailwisselingen niet aftappen. In het verleden ging dat fout. Zo werd het OM in de Hells Angels-zaak in 2007 niet-ontvankelijk verklaard. De officier van justitie bleek afgeluisterde gesprekken tussen verdachten en advocaten niet te hebben vernietigd, zoals de wet voorschrijft.

Illusie
Om de vertrouwelijkheid van telefoongesprekken tussen advocaten en cliënten te garanderen, heeft de Orde een systeem voor nummerherkenning opgezet. Voor het internetverkeer bestaat nog geen soortgelijk systeem. ‘Maar het is een illusie om te denken dat internetverkeer tussen advocaten en cliënten niet wordt getapt’, aldus Leliveld. ‘Een logische vervolgstap is dan ook dat we de mogelijkheden verkennen voor een systeem dat het aftappen van vertrouwelijke communicatie via internet onmogelijk maakt.’

Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie