Dat zegt Alphonsus Orie, rechter van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag naar aanleiding van de vechtpartij van afgelopen maandag tijdens de behandeling van een strafzaak in de Haagse rechtbank.

In de strafzaak werd een man verdacht van het doodrijden van een 13-jarige jongen uit Den Haag. De officier van justitie vroeg 240 uur werkstraf, 4 maanden voorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van 3 jaar. Uit onvrede over de eis vielen mensen uit het publiek de verdachte aan. Hierbij riepen ze teksten als: ‘Anders doen we het zelf wel.’ Een cameraploeg van het programma Hart van Nederland van SBS6 was bij deze zitting aanwezig, heeft de vechtpartij gefilmd en later op de dag uitgezonden. Andere media hebben de beelden van SBS gekocht en ook vertoond.

‘Verbolgen’
De Rechtbank Den Haag neemt de uitzending van de beelden hoog op. ‘SBS6 heeft het publiek tijdens de zitting gefilmd en dat is in strijd met de persrichtlijn van de Raad van de rechtspraak’, aldus een woordvoerder van de rechtbank. De rechtbank heeft SBS6 gevraagd de beelden niet uit te zenden, maar tevergeefs. ‘Daar is de rechtbank verbolgen over.’ Vrijdag 26 juli gaat de rechtbank in gesprek met SBS6. Naar aanleiding van dat gesprek besluit het bestuur van de rechtbank of SBS een toegangsverbod krijgt opgelegd.

‘Vertekend beeld’
Alphonsus Orie, rechter van het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag, denkt niet dat de aanwezigheid van camera’s meer geweld uitlokt tijdens een zitting. ‘Aanvallen in de rechtszaal zijn ook voorgekomen zonder dat er camera’s aanwezig waren. Wel acht ik het een nadeel dat geregistreerde vechtpartijen een vertekend beeld kunnen oproepen van hoe het er in de rechtszaal aan toegaat, of behoort te gaan.’ Beeldopnamen van alle openbare zittingen van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag worden aan de media verschaft, en op internet getoond. Dat gebeurt wel met een vertraging van dertig minuten waardoor het voor het tribunaal mogelijk is in te grijpen.

Invloed onmiskenbaar 
Dat de aanwezigheid van media op een of andere manier invloed heeft op een zitting, staat vast, volgens Bart Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). De vraag of camera’s in de rechtszaal ook meer agressie veroorzaken, ‘lijkt me niet in algemene zin te beantwoorden.’

Media meer ruimte
Camera’s en microfoons hebben sinds 1 maart van dit jaar meer ruimte gekregen in de rechtszaal. De stem van verdachten tijdens de feitenbehandeling mag ook worden opgenomen. Maar de rechter kan dat gemotiveerd weigeren. Volgens de persrichtlijn van de Raad voor de rechtspraak mogen in strafzaken geen beeld- en geluidsopnamen worden gemaakt van getuigen, deskundigen, slachtoffers en publiek. Ook van de verdachte mogen zonder zijn of haar toestemming geen beeldopnamen worden gemaakt. De Raad voor de rechtspraak zal de vernieuwde richtlijn in maart volgend jaar evalueren.

Tekst: Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie