Ook Amerika geconfronteerd met vergaande bezuinigingen en een brandbrief van bezorgde rechters.

Vergaande bezuinigingen op het rechtssysteem, het terugschroeven van gefinancierde rechtsbijstand en een brandbrief van bezorgde rechters: het zijn ‘Nederlandse toestanden’ waar Amerika zich mee geconfronteerd ziet.
Deze week werd bekend dat het budget van het federale rechtssysteem met 410 miljoen euro wordt teruggeschroefd, een vermindering van zo`n 8 procent. Dit is de zoveelste Amerikaanse bezuinigingsoperatie sinds het begin van de bankencrisis in 2008, waardoor het budget van dit jaar even hoog is als dat in 2009.

In combinatie met een stijgend aantal zaken, heeft dat 87 federale rechters ertoe gebracht een brandbrief te schrijven aan onder andere vice-president Joe Biden. Hierin stellen dat zij dat zij ‘tot op het bot toe zijn uitgekleed waardoor zij hun grondwettelijke verplichtingen niet meer kunnen nakomen, met alle risico`s van dien voor rechtszoekende en de kwaliteit van de rechtspraak.’

‘Kleiner wordende taart’
De bezuinigingen raken ook de gefinancierde rechtsbijstand. Zo wordt de vergoeding per uur die advocaten krijgen voor het bijstaan van verdachten die zelf geen advocaat kunnen betalen met 11.20 euro verlaagd naar 82.15 euro. Wie een cliënt bijstaat die de doodstraf boven het hoofd kan hangen, verdient daar vanaf binnenkort nog maar 121 euro per uur mee. Volgens advocaat Robert Anello, president van de Federal Bar Council, brengt deze bezuiniging het recht van een verdachte op een advocaat in gevaar. ‘Het is het heen-en-weer schuiven kruimels van een steeds kleiner wordende taart,’ zei hij tegen persbureau Reuters. ‘En dat hou je maar een tijdje vol zonder het hele systeem te ontmantelen.’

Het enige dat binnen de Amerikaanse rechtspraak nog wel steeds stijgt, is de hoeveelheid mensen achter de tralies. Dat aantal nam in de afgelopen 30 jaar met bijna 800 procent toe.

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie