Geen kip in de trein, geen hond op straat en een leeg Binnenhof. Regeringsstad Den Haag was twee maanden lang nagenoeg uitgestorven. Een stilte voor de storm. Op 2 september eindigt het reces en dan is de advocatuur aan de beurt. Vlak voor en zelfs een beetje tijdens het reces spuwde het ministerie van Veiligheid en Justitie een trits voornemens en voorstellen richting parlement en media. 

De griffierechten bijvoorbeeld gaan (weer) omhoog als het aan het ministerie ligt, en wel met 15 procent (zie ‘Griffierechten weer omhoog’ op pagina 7). En natuurlijk zullen politici zich buigen over de bezuinigingsplannen op de rechtsbijstand. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) hoopt 85 miljoen euro te kunnen bezuinigen op de rechtsbijstand. Lukt hem dat? In het artikel ‘Teeven rekent zich rijk’ (pagina 18) geven deskundigen het antwoord. Advocaten gaven op www.advocatenblad.nl al aan waarom de politiek haar handen af moet houden van de rechtsbijstand. Hun argumenten zijn bij het artikel op een rij gezet.
Maar de toezichtplannen van de staatssecretaris zullen de komende tijd ongetwijfeld het meeste stof doen opwaaien. Na de zomer zal de Tweede Kamer Rein Jan Hoekstra horen. De interim-rapporteur onderzoekt sinds 1 februari 2012 het dekenale toezicht op de advocatuur. In december 2013 rondt hij zijn onderzoek af. Wat vindt Hoekstra van de plannen om een college van toezicht in te stellen? In het artikel ‘Je moet geen toezicht op toezicht stapelen’ op pagina 14 vertelt hij over zijn voorlopige bevindingen en legt hij uit waarom hij geen voorstander is van extern toezicht. Een pottenkijker is prima, maar een college? Daar ziet de interim-rapporteur niets in.
Met dit Advocatenblad kortom, bent u weer helemaal bij. En: de rubriek ‘Intussen op het Binnenhof’ is vernieuwd. Stafjurist bij de Amsterdamse raad van discipline Marian Verburgh selecteert voortaan maandelijks uit de Haagse voornemens en nieuwe wetten om ze in deze rubriek te beschrijven. Zo bent u niet alleen bij, maar blijft u het ook.

 

 

Download artikel als PDF

Advertentie