In de Schoorlse Duinen houden zich dagelijks gemiddeld twintig werkgestraften bezig met het opvullen van schelpenpaden, het weghalen van boomwortels bij zandverstuivingen en het schoonmaken van sloten. De vier werkmeesters die de groep begeleiden, ervaren de natuur om hen heen als een ‘machtig jongensboek’.

     Fotograaf Jerry van der Weert en journaliste Marianne Lamers legden het veelbesproken fenomeen werkstraf een jaar lang onder hun vergrootglas. In tien maanden tijd deden zij acht plekken in Nederland aan om daar werkgestraften, werkmeesters en hun omgeving te spreken en te fotograferen voor een fotoboek en een foto-expositie.

     De foto-expositie is gekoppeld aan het fotoboek Wat nou als ze wegrennen? Werkstraf in Nederland, dat in december 2012 aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) werd uitgereikt en in januari van dit jaar aan (toen nog) prinses Máxima.

     De expositie ‘Werkstraf in Nederland’ is vanaf 26 augustus tot en 7 september te zien in het stadhuis van Rotterdam, van 9 december tot 20 januari 2014 zijn de foto’s te bezichtigen in het stadhuis van Amsterdam en van 5 februari tot 27 februari 2014 in het stadhuis van Utrecht.

Download artikel als PDF

Advertentie