De nieuwe Beroepsopleiding Advocaten voor advocaat-stagiaires is begonnen. Deze en volgende week krijgen stagiaires uitleg over de beroepsopleiding nieuwe stijl in het conferentiecentrum Woudschoten in Zeist.
De nieuwe opleiding komt voort uit het in 2010 verschenen rapport ‘Met recht advocaat’. Daarin concludeerde de onderzoekscommissie dat de huidige opleiding niet meer voldoet aan de eisen die aan een zelfstandig advocaat worden gesteld.
De huidige eenjarige Beroepsopleiding en de tweejarige Voortgezette Stagiaire Opleiding is nu vervangen door een geïntegreerde driejarige opleiding. De stagiaire kiest daarbij voor een van de drie leerlijnen Burgerlijk recht, Strafrecht of Bestuursrecht waarin ze een major volgen. Daarnaast kiest de stagiaire een minor uit de andere leerlijnen. Anders dan vroeger worden alle vakken afgesloten met examens.
Ook anders dan vroeger: vaardigheden, beroepsattitude en beroepsethiek blijven tot het einde van de opleiding in het curriculum. Op de foto spreekt algemeen deken Walter Hendriksen de advocaat-stagiaires toe.
Organisatie en eindverantwoordelijkheid
De organisatie van de opleiding is in handen van CPO/Dialogue. Het Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs (CPO) is onderdeel van de Radboud Universiteit Nijmegen en verzorgt jaarlijks onder meer circa zeventig cursussen voor de Voortgezette Stagiaire Opleiding voor advocaten. Dialogue is gespecialiseerd in trainingen gericht op vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling binnen de juridische wereld. De kennisoverdracht heeft ook digitaal plaats. Daartoe werkt CPO/Dialogue samen met e-learning bedrijf Up Learning.
De Nederlandse Orde van Advocaten blijft eindverantwoordelijk voor de beroepsopleiding door onder meer een beslissende stem in de Stichting Beroepsopleiding Advocaten (SBA).
Foto: Gerhard van Roon