In de film ‘De verdediging van Robert M.’ spelen advocaten Tjalling van der Goot en Wim Anker de hoofdrollen. De Amsterdamse zedenzaak tegen pedofiel Robert M. liep uit op een strijd om een eerlijke procesgang.

Kantoor Anker & Anker uit Leeuwarden is wel wat gewend als het gaat om de verdediging van verdachten van zeer ernstige misdrijven. Maar de volkswoede die losbarstte tijdens de Amsterdamse zedenzaak keerde zich ook tegen hèn. Het kantoor ontving ruim vijfduizend hatemails en de advocaten werden meerdere malen met de dood bedreigd.
De Amsterdamse zedenzaak werd door meerdere procespartijen niet alleen binnen, maar vooral ook buiten de rechtszaal gevoerd. Onder druk van deze zaak werd de uitbreiding van het spreekrecht voor slachtoffers versneld door het parlement behandeld.

Filmmakers Merel Uslü en Maria Mok volgden advocaten Tjalling van der Goot en Wim Anker tijdens de verdediging van hoofdverdachte Robert M. De aanpak van Mok en Uslü is genuanceerd en van iedere sensatie ontbloot. Maar ook zij kregen met grote weerstand te maken. Zo probeerde advocaat Richard Korver, die de ouders van de slachtoffers bijstond, het filmen te verbieden omdat de ouders bang zouden zijn dat er een ‘cultstatus’ rond Robert M zou ontstaan.

Aanvankelijk wilden de advocaten niet op het verzoek van Mok en Uslü ingaan, vertelt advocaat Tjalling van der Goot. ‘Er speelden zóveel gevoeligheden, en hoe ga je om met de geheimhouding? Uiteindelijk hebben we toch ingestemd, omdat wij merken dat we als strafpleiter altijd met een achterstand de zittingzaal ingaan, en dat het grote publiek onze rol niet altijd begrijpt. Dus als je iets kan doen om de positie van de strafadvocatuur in het strafbestel en de rechtstaat te verduidelijken, moet je dat doen.’

De film gaat op 28 september in première op het Nederlands Filmfestival en wordt op 1 oktober uitgezonden.

Tatiana Scheltema

Advertentie