Begroting Veiligheid en Justitie betekent ‘verder verval rechtsstaat’, aldus de Orde.

De begroting van Veiligheid en Justitie die het kabinet gister presenteerde betekent het verdere verval van de rechtsstaat. Dat meldde de Nederlandse Orde van Advocaten gister in een persbericht. Aanleiding voor de onheilstijding zijn de 85 miljoen euro extra bezuinigingen op gefinancierde rechtsbijstand, een nieuw ‘kostenverslindend’ stelsel van toezicht op de advocatuur en de verhoging van de griffierechten die soms met wel 100 procent toenemen.

Daarnaast plaats de Orde vraagtekens bij de zorgvuldigheid in strafzaken. ‘De begroting van Veiligheid & Justitie spreekt over het “realiseren van een veiliger Nederland en versterking van de rechtsstaat”. Dit staat in schril contrast met de voorgenomen maatregelen’.

Meeste conflicten tussen burgers en overheid
Door de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand lopen on- en minvermogende burgers het risico de toegang tot rechtshulp te verliezen, aldus de Orde. ‘Waar de overheid aan de ene kant overgaat tot aanscherping van regelgeving en beleid, wordt aan de andere kant fors beknibbeld op de mogelijkheid voor die burgers om daartegen in bezwaar te gaan.’

Dat daarbij ook nog de tarieven voor hoger beroep en cassatie worden verhoogd met 30, 60 of soms zelfs 100, noemt de Orde dan ook ‘buitengewoon zorgwekkend’. Algemeen deken Walter Hendriksen (foto): “Niet vergeten moet worden dat ruim 60 procent van alle rechtsbijstand wordt verleend in conflicten tussen burgers en overheid. Burgers worden met dit voorstel verder beperkt in hun rechtspositie. Het staat dit kabinet dan ook niet dat in een fatsoenlijke rechtsstaat als de onze de toegang tot het recht zo wordt ingeperkt.”

De Orde zal de komende tijd tegen bovengenoemde zaken ‘in verweer gaan om verder verval van de rechtsstaat tegen te gaan’.

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie