Advocaat en mensenrechtenactiviste Nasrin Sotoudeh zat sinds september 2010 vast wegens ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’.

In Iran is gister een aantal politieke gevangenen vrijgelaten, onder wie de advocaat en mensenrechtenactiviste Nasrin Sotoudeh. Zij zat vast sinds september 2010 wegens ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’. Haar invrijheidstelling is ook een grote opsteker voor Lawyers for Lawyers, die zich de afgelopen jaren bij voortduring heeft ingezet voor gevangengenomen mensenrechtenadvocaten in Iran.

‘Dit is groot nieuws voor de Iraanse Balie en laat opnieuw zien dat de nieuwe Iraanse president Rouhani in rap tempo het anti-advocaten beleid van zijn voorgangers achter zich laat,’ zegt Phon van den Biesen, voorzitter van Lawyers for Lawyers (L4L). ‘Het gebeurt niet vaak dat een nieuwe regering zo drastisch en zo snel het politieke misbruik van het rechtssysteem van zijn voorgangers terugdraait.’

Werkverbod van 20 jaar
Sotoudeh stond vele mensenrechtenactivisten bij die na de presidentsverkiezingen in juni 2009 werden opgepakt. Ze verdedigde de mensenrechtenadvocate en Nobelprijswinnares Shirin Ebadi en ze was de advocaat van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami, die in januari 2011 in Iran werd geëxecuteerd. Aanvankelijk werd Sotoudeh veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf, maar dit werd in hoger beroep teruggebracht naar zes jaar. Daarnaast mocht ze ook haar vak niet uitoefenen of reizen gedurende 20 jaar. Of deze laatste sancties gehandhaafd zullen worden, is op dit moment nog onbekend.

Gedurende haar gevangenschap organiseerde L4L schrijfacties; nadat Sotoudeh in 2012 in hongerstaking ging uit protest tegen maatregelen bedoeld om haar familie te intimideren, demonstreerde L4L voor de Iraanse ambassade in Den Haag en sprak een afvaardiging met de Iraanse ambassadeur. Diezelfde week werden de maatregelen gestaakt en beëindigde Sotoudeh de hongerstaking staken.

Ondanks dit goede nieuws, blijft er werk aan de winkel in Iran, aldus L4L. Iran houdt nog steeds mensenrechtenadvocaten vast, terwijl een groot aantal van hen in noodgedwongen ballingschap in het buitenland moet verblijven.

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie