De Nederlandse Orde van Advocaten zal direct betrokken worden bij de uitwerking van de digitalisering van de rechtspraak. Deze toezegging heeft de Raad voor de rechtspraak op 19 september gedaan.Bijlage:
De digitalisering van de rechtspraak en de rolreglementen vormen het programma KEI. Dat staat voor Kwaliteit en Innovatie van het bestuurs- en burgelijke procesrecht.
Met de toezegging van de Raad voor de rechtspraak bij de digitalisering betrokken te worden, is de Orde tevreden. Wanda van Kerkvoorden, lid van de algemene raad van de Orde: ‘Dit programma staat of valt met een goede samenwerking van alle betrokkenen.’
De Orde staat achter het idee van digitalisering en acht dit ook noodzakelijk. Maar tegelijkertijd maakt de Orde zich zorgen over de uitwerking. ‘Een dergelijk groot, complex en ingrijpend project heeft alleen kans van slagen indien het niet onder teveel tijdsdruk staat, en ook niet louter op bezuiniging is gericht.’ Dat liet de beroepsorganisatie weten in een visiedocument (zie onderstaand visiedocument) in de aanloop naar het gesprek met de Tweede Kamer op 19 september over de kwaliteit van de rechtspraak.
Input advocatuur
De rechtspraak is van plan de digitalisering vanaf 2015 in te voeren. Digitaal procederen wordt verplicht. De Orde wil de advocatuur goed voorbereiden op de veranderingen en waar nodig ondersteunen. Daarbij benadrukt de Orde dat bij het ontwikkelen van de nieuwe digitale procedure en de digitale rolreglementen gebruik moet worden gemaakt van de input van de advocatuur.
De digitalisering wordt ingevoerd om de kwaliteit van de rechtspraak te verbeteren. Over de kwaliteit van de rechtspraak uitte Maria van de Schepop, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR), zich op 18 september bezorgd in een uitzending van actualiteitenprogramma Nieuwsuur.
Onderzoek van de NVvR toont aan dat ruim de helft van de rechters en officieren van justitie fouten en gerechtelijke dwalingen vreest door bezuinigingen en de toegenomen werkdruk. Bijna 75 procent van de ondervraagden denkt dat de kwaliteit van de rechtspraak achteruit zal gaan.
‘Mijn boodschap aan de politiek is: schroef de ambities terug en stel de bezuinigingen uit. Als we het hebben over het OM, dan heeft de minister heel veel plannen. Ik noem cybercrime en kinderporno. Allemaal erg belangrijk, maar tegelijkertijd het dichtdraaien van de geldkraan, dat kan niet. Het is of het één, of het ander’, aldus Van de Schepop in Nieuwsuur.
Sabine Droogleever Fortuyn