Hoe maak je zwoegende advocaten ongelukkig? Stel een bestuursvoorzitter aan zoals Wietje de Muinck Keizer van Van Mens & Wisselink – Taxand (VMW). Laat haar een bedrijf inhuren dat focust op ‘passie, nieuwe niveaus van presteren, inspiratie en duurzame resultaten’. De rest gaat vanzelf.
                VMW, prachtig gevestigd aan de Piet Heinkade in 020, miskent de aard van de werkzaamheden van haar advocaten. VMW is namelijk overgegaan op ‘Het Nieuwe Werken’ waarbij adviesbureau Ynno fungeert als Pil van Drion. Ynno is een adviesbureau ‘voor nieuwe manieren van werken’. Entree: de consultant. Een meneer met een ingewikkelde bril, kek doorzichtig visitekaartje, servet als pochet, slangenlederen schoenen en een vreemd pak. Ynno is een bedrijf vol niet-advocaten die advocaten vertellen hoe ze moeten werken. En dat mag wat kosten.
                Het begint met de kleurstellingen. Doorgaans een combinatie van primaire kleuren gelijk het ‘braaksel’ van Andy Warhol. Separate kantoren bestaan niet meer. U zit aan bureaublokken, ‘stempels’, van twee maal vier bureaus met in totaal 25 stempeleenheden per vleugel. Dossiers staan in een centrale ruimte, ladeblokken zijn de vijand. Uw tweede beeldscherm is afgeschaft, de laptop moet in sommige gevallen in een ‘locker’ waarvan u altijd het sleuteltje kwijt bent.
                Uw privacy is beperkt tot een glazen plaat. De kleurenprinter waar uw sectie zo hard voor heeft gevochten, wordt een centrale printer op een andere afdeling. In alle rust concentreren op een verweer bestaat niet meer. U hebt last van kwekkende en rondlopende kantoorgenoten. Wel beschikt u een over 34 ‘cockpits’ waar u ‘in alle rust’ kunt werken. Deze badhokjes hebben een open dak en deurtjes die boven en onder open zijn. Zonder licht. Waterkannen zijn voor de gasten, niet voor u. Daarnaast hebt u geen vaste werkplek meer. U beschikt over vier ‘break-out rooms’ om te vergaderen. Die zijn overigens zo slecht geïsoleerd qua geluid, dat de halve verdieping u kan verstaan en vice versa. En dit alles in peperduur design. De ICT-afdeling faalt hopeloos. Veel advocaten werken dan ook regelmatig thuis. Want ook dat hoort bij ‘Het Nieuwe Werken’.
                Hoe leidt ‘Nieuw Werken’ tot betere prestaties van advocaten? Niemand weet het. Hoewel, veel advocaten bij Delissen Martens Advocaten in de hofstad zijn wonderlijk positief over de Ynno-idiotie. Waarom? Bij Delissen Martens heten buikgriep, kater en gewoon geen zin nu ook ‘Het Nieuwe Werken’.

Harry Veenendaal

Download artikel als PDF

Advertentie