Gezelschapsdieren, en vooral honden, zijn steeds vaker het onderwerp van een juridisch geschil. In ‘Wie krijgt Lassie?’ schreef de Amsterdamse advocate Wills Langedijk (foto) een handleiding voor baasjes in scheiding.

Ze krijgen uitgebalanceerd voedsel, worden bijna als volwaardig gezinslid beschouwd en zetten zelfs een pootafdruk op de rouwkaart. Dieren spelen een steeds grotere rol in het leven van gezinnen. Des te groter is het verdriet als het gezin uit elkaar valt, en beide partners de hond claimen. Hoe nu?

 

Echtscheidingsadvocate en mediator Wills Langedijk betoogt in haar boek dat een scheiding-met-huisdier niet in een drama hoeft te eindigen. ‘Ik zeg altijd: hou je hond uit de strijd.’ Langedijk probeert een conflict over een huisdier zo veel mogelijk in der minne te schikken. ‘Je vraagt wat het beste in de situatie past en wat het beste is voor de hond. Dan kun je een heel eind komen. Er zijn dan alternatieven waarvoor in een rechtszaak geen plaats is.’ Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de hond eerst een half jaar bij de een woont, en later bij de ander. Om en om per week kan ook.

 

Een ontnuchterend feit voor dierenliefhebbers: strikt juridisch is een dier een roerende zaak, en in een rechtszaak wordt het ook zo behandeld. Beroemd voorbeeld is het conflict tussen prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn over hun hond Paco. Het paar was buiten gemeenschap van goederen getrouwd, en dus ging de hond naar de oorspronkelijke eigenaar Margarita. Haar man, die net zo was gehecht aan Paco, had het nakijken.

 

Peter Louwerse

Advertentie