Met je bul (bijna) op zak kun je het gevoel hebben dat de wereld aan je voeten ligt. Maar waar afstuderen vroeger wellicht aanleiding gaf op je lauweren te rusten en je rustig op de volgende stap te bezinnen, is het nu een wake-upcall. We zitten in het zesde jaar van de financiële crisis en dat de concurrentie op de arbeidsmarkt moordend is, weten (toekomstige) oud-studenten maar al te goed. En door de steeds verdergaande globalisering is dat voor young professionals in de eerste jaren van hun loopbaan niet anders. Kortom, reden genoeg om meteen een goede follow-up te geven aan je rechtenstudie. Kiezen voor een carrière als advocaat is een perfecte stap in dat proces. Je begint dan namelijk met het volgen van de onlangs geheel vernieuwde Beroepsopleiding Advocaten. De nadruk in deze driejarige opleiding ligt op het aanleren van vaardigheden die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Ook nieuw is dat je als advocaat-stagiaire zelf casussen kunt aandragen die vervolgens klassikaal behandeld worden. Zo wordt je werk in de opleiding geïntegreerd waardoor je meer inzicht krijgt in je eigen handelen en dat van je opleidingsgenoten. En om je kompas in deze roerige tijden op scherp te houden, is er veel aandacht voor ethiek. Afgezien van de gedegen opleiding is er nog een goede reden om voor de advocatuur te kiezen. Het is één van de mooiste beroepen ter wereld. Want of je nou Somalische asielzoekers bijstaat, internationale deals helpt beklinken op de Zuidas of opkomt voor verdachten: mensen vertrouwen je, omdat je hun advocaat bent. Je bent hun laatste strohalm, de alwetende vraagbaak en rots in de branding. Wat jij doet, doet er toe. Jouw kennis is hun kracht.
Daarom houdt het vergaren van kennis ook na het afronden van de beroepsopleiding niet op. Omdat de wereld altijd in beweging is, zijn advocaten het aan de samenleving verplicht om door te blijven leren. En dat is niet alleen goed voor iedereen die ooit een advocaat nodig heeft, maar ook voor de (bijna-)afgestudeerde jurist die weet dat stilstand achteruitgang betekent.

Walter Hendriksen, landelijk deken Nederlandse Orde van Advocaten

Download artikel als PDF

Advertentie