Niet alleen grote advocatenkantoren, maar ook de kleinere kantoren gaan steeds vaker in zaken over de grens. Dat leert een rondgang van het Advocatenblad langs een twintigtal Nederlandse kantoren.

In het novembernummer dat deze week verschijnt is te lezen dat vooral in de grensstreek kleinere kantoren ondernemers over de grens bedienen. Anders dan voorheen beperken zij zich niet tot België en Duitsland, maar opereren zij in navolging van de Zuidaskantoren steeds vaker cliënten wereldwijd.

Nysingh bijvoorbeeld, met kantoren in Apeldoorn, Arnhem en Zwolle, heeft zojuist een overname in Nieuw-Zeeland afgerond. De omzet uit internationaal werk verdubbelt bij Nysingh elke drie tot vier jaar, vooral door investeringen in de banden binnen TAGLaw, een wereldwijd netwerk van kantoren waarvan Nysingh deel uitmaakt. Het Haagse BarentsKrans (58 advocaten) is ook een kantoor dat internationaal scoort. Omzet uit werk met een internationale component is in vijf jaar tijd gegroeid met vijftien procent naar bijna de helft van de totale omzet.

Groeimarkt
Is een krimpende binnenlandse markt reden om het buitenland op te zoeken? Niet volgens de ondervraagde kantoren. Die voorzien juist een groeiende binnenlandse markt; niet wegens optimisme over snel herstel van de economische groei, maar doordat Nederland een aantrekkelijk vestigingsland is. Kantoren gaan eerder in zaken over de grens wegens de toenemende Europese regeldruk en de internationalisering van Nederlandse bedrijven. Zo zou arbeidsrecht een internationaal veelbelovend rechtsgebied zijn volgens sommige kantoren omdat de binnenlandse klant vaker mensen over de grens op de loonlijst heeft.

Juriaan Mensch

Advertentie