Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is bereid ‘de hand uit te steken’ als het Openbaar Ministerie door bezuinigingen teveel in de problemen komt. Maar volgens hem is het nog lang niet zover.

Opstelten reageerde dinsdag in de Tweede Kamer op nieuwe klachten over het functioneren van het Openbaar Ministerie. In een enquête van RTL Nieuws bleek dat 88 procent van de ondervraagde strafadvocaten problemen ervaart met het Openbaar Ministerie. Het OM raakt post kwijt, is telefonisch onbereikbaar, en levert incomplete dossiers aan. In het voorjaar uitten verschillende advocaten en rechtbanken ook al deze klachten.

Fluctuaties
De SP stelde de minister, naar aanleiding van de RTL-uitzending, dinsdag mondelinge Kamervragen. ‘Natuurlijk zijn er hier en daar problemen, maar die worden aangepakt’, reageerde Opstelten. Volgens hem kunnen er, afhankelijk van de acties door de politie, fluctuaties in het werkaanbod voor de gerechten ontstaan. Ook kan het voorkomen dat de rechtbanken veel gecompliceerde zaken moeten oppakken, omdat door de ZSM-aanpak lichte zaken niet meer op zitting komen. Opstelten ontkende in de Kamer dat ernstige zaken, zoals verkrachtingen, blijven liggen.

Rustig
Hij bestreed dat door bezuinigingen het OM momenteel niet goed functioneert. Tot 2016 hoeft het Openbaar Ministerie immers niet extra in te leveren, en kan ze ‘rustig orde op zaken stellen’. Pas vanaf dat jaar wordt ze geconfronteerd met nieuwe bezuinigingen. Eerder dit jaar werd bekend dat die korting daarna oploopt tot 110 miljoen euro. ‘Als het tot een probleem zal leiden, zal ik de hand uitsteken’, zei Opstelten over de bezuinigingen vanaf 2016.

Maarten Bakker

Advertentie