De Nederlandse Orde van Advocaten maakt zich niet alleen hard voor een goede advocatuur. De organisatie bemoeit zich ook actief met alle wetsvoorstellen die de advocatuur raken. Een belangrijke rol in dit proces is weggelegd voor Jaap-Jelle Vollaard, beleidsmedewerker bij de Orde.

Wat behelst je dagelijkse werk precies?

Ik houd de politiek in de gaten en zorg dat de Orde op de hoogte is van wat er reilt en zeilt in Den Haag. Andersom informeren we Kamer-leden over de mogelijke gevolgen van bepaalde wetswijzigingen of -voorstellen voor advocaten en rechtzoekenden. Dat ik werkervaring in de Kamer heb, is daarbij een groot voordeel. Ik ken de processen maar weet ook hoe het politieke spel gespeeld wordt.

Waar komt die interesse in politiek vandaan?

Die is begonnen in mijn studententijd. De opkomst van en de moord op Pim Fortuyn, met alle gevolgen van dien hebben toen diepe indruk op me gemaakt. Die interesse is verder aangewakkerd door mijn stage in de Tweede Kamer. Opeens ontmoette ik Kamerleden, ministers en staatssecretarissen. Daarna kon ik aan de slag gaan als persoonlijk medewerker van VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg (een dossiervreter pur sang). Zij heeft op mij grote invloed gehad en het politieke virus verder doen aanwakkeren.

Je bent jurist en werkt nu bij de Orde. Heb je nooit een carrière als advocaat overwogen?

Eerlijk gezegd niet nee. Ik heb wel stage bij een advocatenkantoor gelopen en via mijn bestuursfunctie van een studievereniging veel kantoren van binnen gezien, maar voor mij is het politieke spel nog boeiender. Daarnaast merk ik wel dat het jurist zijn voor mijn werk zo zijn voordelen heeft: ik heb goed leren argumenteren, zowel in woord als in schrift. Daarnaast heb ik gemerkt dat ik als jurist woorden niet klakkeloos aanneem en kritisch blijf.

Download artikel als PDF

Advertentie