Ook advocaten ontkomen niet aan het verzorgen van elevator pitches, sales presentaties of interne informatiebijeenkomsten. En die vragen een andere aanpak dan een pleitnota, aldus speechcoach Huib Hudig.

De tijd dat spreken in het openbaar voor de advocaat ophield bij het pleiten in de rechtszaal is voorbij. Vandaag de dag ontkomen slechts weinigen aan het verzorgen van elevator pitches, sales presentaties of interne informatiebijeenkomsten. En die vragen om een andere aanpak dan de gemiddelde pleitnota. Dat zegt Huib Hudig, speechcoach bij Speak To Inspire en auteur van Het Speechboekje tijdens de training Speech in a Day die gister in het Amsterdamse Perron Theater plaatshad.

Hoewel spreken in het openbaar steeds meer gebeurt, is de kwaliteit van de gemiddelde speech vaak niet om over naar huis te schrijven, aldus Hudig. ‘En dat geldt ook voor advocaten. Ze blijven te vaak in hun juridische jasje zitten: klopt het inhoudelijk allemaal? Dat moet natuurlijk ook, maar of het overkomt….’ Hudig, in het verleden advocaat bij Van Doorne en Freshfields, gaf zijn training onder andere bij de advocatenkantoren Loyens & Loeff en Kennedy Van der Laan.
Ter voorbereiding daarop bezocht hij diverse rechtszalen om zijn voormalige confrères aan het werk te zien. ‘Qua structuur klopt het allemaal, maar ze zijn over het algemeen alleen bezig met zenden. Maar om een boodschap over te krijgen, is behalve ratio ook emotie nodig. Verras je toehoorders bijvoorbeeld eens, of vertel een persoonlijke anekdote. Zo voorkom je dat het saai wordt voor het publiek.’

Rode konen
De training valt in twee delen uiteen, waarin Hudig zich op de inhoud stort en de presentatiekant in handen is van Rutger Mollee. ‘Zaken als stemgebruik, houding en contact maken met het publiek zijn minstens zo belangrijk,’ aldus Mollee, die naast presentatiecoach ook als comedian optreedt. ‘Mensen luisteren namelijk niet alleen, ze kijken ook. Wat dat betreft is spreken theater.’ Deelnemers worden daarom aan het begin van de dag tijdens een korte presentatie gefilmd waarna ze op zowel hun woorden als hun lichaamstaal beoordeeld worden. Aan de hand van concrete aanwijzingen, inhoudelijke theorie en een aantal lichamelijke oefeningen gaan zij vervolgens aan de slag om hun speechtechnieken te verbeteren.

En met succes: rode konen, zenuwhanden en podiumvrees blijken al snel plaats te hebben gemaakt voor krachtige volzinnen, ondersteunende lichaamstaal en overtuigende verhalen. Hudig. ‘Precies wat nodig is om je publiek te boeien en ze vervolgens te overtuigen.’

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie