Het idee om in het buitenland werkzame Nederlandse advocaten in een netwerk samen te brengen, ontstond al in 2007. Dat het toch nog bijna zes jaar duurde voordat de vereniging Dutch Business Lawyers Abroad (DBLA) officieel gelanceerd werd, was dan ook meer te wijten aan de hoeveelheid tijd die ermee gemoeid was, aldus advocaat Jan Willem de Haan, drijvende kracht achter het initiatief. ‘Ik was toentertijd bezig met de marketing en bedacht dat alles zelf doen lastig zou worden. Maar in andere landen zouden vast net zulke mensen als ik zitten, dus waarom niet die krachten bundelen?’ En met succes. DBLA is inmiddels vertegenwoordigd in België, Brazilië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, China, Polen, Rusland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, Amerika en Zwitserland; zelf emigreerde De Haan in 1992 richting Spanje (inmiddels ook officieel DBLA-lid) en naar verwachting treden Hongkong, Indonesië en Luxemburg ook nog toe.

     De Haan: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat advocaten en juristen met kennis en ervaring zowel in Nederland als in het land van vestiging beter kunnen adviseren. Zo kunnen ze een grotere toegevoegde waarde hebben voor Nederlandse bedrijven en particulieren die rechtshulp zoeken in het buitenland dan andere advocaten en juristen.’

Download artikel als PDF

Advertentie