Dat blijkt uit het proefschrift The Law and Finance of M&A Contracts waarop Christel Karsten gister aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd is.

Bij bedrijfsovernames blijken de persoonlijke stijl en het karakter van de advocaat de overeenkomst en soms zelfs de prijs in hoge mate te beïnvloeden. Dat constateert Christel Karsten in haar proefschrift The Law and Finance of M&A Contracts waarop ze gister aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd is. Voor haar onderzoek lichtte ze 151 onderhandse koopcontracten die haar door een groot Nederlands advocatenkantoor ter beschikking waren gesteld.

Onafhankelijk of ze koper of verkoper vertegenwoordigen, blijken sommige kantoren in hun contracten stelselmatig meer beschermingsbepalingen te bevatten dan andere kantoren, zo ondervond Karsten. ‘Eenzelfde soort correlatie tref ik aan op het niveau van individuele advocaten. De contracten opgesteld door advocaten met een bepaalde voorkeur, bijvoorbeeld voor veel garanties, wijken sterk af van contracten opgesteld door advocaten met een voorkeur voor minder garanties. Dit geldt ook voor convenanten. De aanpak of stijl van individuele advocaten kan een aanzienlijk deel van de variatie tussen contracten verklaren.’

Expertise van de advocaat blijkt vaak doorslaggevend, aldus Karten . ‘De advocaat met de meeste expertise kan extra bescherming in de wacht slepen zonder extra kosten, dankzij een betere uitgangspositie. Deze levert vaak het eerste contractvoorstel met daarin gunstige bepalingen voor zijn cliënt. Is dit een kopende partij, dan versnelt de meer ervaren advocaat het proces; in het voordeel van de verkoper kan hij juist vertragen. Op beide manieren kan de advocaat de overnameprijs voor de eigen cliënt positief beïnvloeden.’

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie