Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) ging donderdag 7 november het debat aan met algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten Walter Hendriksen. Het belangrijkste onderwerp was het omstreden toezichtvoorstel op de advocatuur van de staatssecretaris. Op het podium in de voormalige Van Nelle fabriek in Rotterdam kwam het debat voor de ogen van de ruim zevenhonderd bezoekers van het Jonge Balie Congres tot leven.Bijlage:

Fred Teeven Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (VVD) en Walter Hendriksen, algemeen deken, stonden zo’n drie meter van elkaar op het podium in de voormalige Van Nelle fabriek in Rotterdam. En ook in het debat leken ze af en toe niet ver van elkaar verwijderd te zijn. ‘We zijn het helemaal eens’, zeiden beide gesprekspartners verschillende keren. Maar op één punt bleven de twee lijnrecht tegenover elkaar staan. Hendriksen is voor een model waarin de advocatuur het toezicht zelf regelt maar waar wel plaats is voor een externe stelseltoezichthouder. Teeven wil dat een extern, door de staat benoemd, college van toezicht het werk van de dekens inhoudelijk gaat controleren en toegang krijgt tot individuele advocatendossiers. Dat gaat Hendriksen te ver. ‘Het is me een raadsel waar dat voor nodig is.’

Het toezichtregime is volgens Hendriksen bedoeld om normschendingen binnen de advocatuur te voorkomen. En dat gebeurt volgens de algemeen deken op de door hem voorgestelde manier. ‘Voor welk probleem is het college van toezicht een oplossing?’ Juist omdat de overheid de belangrijkste procespartij in Nederland is, dient diezelfde overheid zich volgens Hendriksen niet te bemoeien met individuele dossiers. ‘Die waterscheiding tussen overheid en de advocatuur moet blijven bestaan.’

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie