Zo`n 200 advocaten verzamelden zich vanochtend bij de Rechtbank Amsterdam om te protesteren tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven.

Om iets voor 11.00 uur trokken de advocaten vanaf de Zuidas naar de Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg. Daar aangekomen werd de menigte, waarvan het merendeel in toga was gehuld, toegesproken door Benedicte Ficq.

‘Wij zijn hier niet voor niets. Want wat is nou behalve liefde en gezondheid echt belangrijk in een mensenleven? Inderdaad, vrijheid en recht. Maar Den Haag wil zoveel bezuinigen dat kwalitatief goede rechtsbijstand tot het verleden gaat behoren. Want wij kunnen straks ons werk niet meer doen.’ De bijeenkomst, die de organisatoren een ‘rouwstoet’ noemden, werd vervolgens kracht bijgezet met een minuut stilte.

Bart Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en mede-initiatiefnemer van de protestactie, riep de aanwezigen op aanstaande donderdag massaal naar Den Haag te gaan. Dan staat een algemeen overleg over de bezuinigingen op de rechtsbijstand op de politieke agenda. ‘Ik hoop u dan binnen op de publieke tribune te zien.’ Zijn oproep werd met gejuich ontvangen waarna de leus ‘Red de rechtshulp’ gescandeerd werd.

 

Bij het aanmeldcentrum Schiphol verzamelden zich dezelfde ochtend circa dertig asieladvocaten om te protesteren tegen de bezuinigingen op rechtsbijstand. Mede de afwezigheid van pers deed de advocaten besluiten naar Amsterdam te gaan en zich aan te sluiten bij de strafrechtadvocaten.

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie