Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) bekijkt of er internationale procedures kunnen komen ter bescherming van internationale klokkenluiders. De Tweede Kamer vraagt om zo’n onderzoek, naar aanleiding van de onthulling van klokkenluider Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Een Kamermeerderheid stemde dinsdag voor een motie van Pvda en D66 over het onderwerp. Beide partijen constateren dat iemand die bij een inlichtingendienst werkt nu niet naar buiten kan treden als hij misstanden waarneemt. Dan maakt hij zich immers schuldig aan bekendmaking van staatsgeheimen. ‘Er is wel een internationaal belang dat dergelijke zaken, als het echt een misstand betreft, ook openbaar worden gemaakt,’ zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

Minister Plasterk reageerde dat hij ‘allerlei haken en ogen’ ziet bij een internationale procedure. Toch voert hij de motie van PvdA en D66 uit.

Hoorzitting
De SP wil dat de Tweede Kamer zelf onderzoekt of de Nederlandse AIVD gebruik maakt van gegevens die NSA collega’s hebben vergaard. Fractiewoordvoerder Ronald van Raak was van plan Snowden uit te nodigen voor een hoorzitting. De Nederlandse regering zou de NSA-klokkenluider dan wel moeten garanderen dat hij niet uitgeleverd wordt aan de VS. Een motie hierover van Van Raak werd dinsdag niet aangenomen. Voor het voorstel van CDA en D66 om op een andere manier met Snowden in contact te treden, mogelijk via een internetverbinding, was ook geen Kamermeerderheid.

Minister Plasterk vindt overleg met de NSA-klokkenluider, die in Moskou verblijft, ook niet nodig. De informatie die Snowden kwijt wil, laat hij zelf wel openbaar maken, aldus Plasterk.

Door Maarten Bakker

Advertentie