L4L, de organisatie van Nederlandse advocaten die opkomt voor advocaten die elders ter wereld in de problemen komen, verkeert in financiële nood. Steunden advocaten de organisatie in afgelopen jaren massaal, dit jaar lieten veel donateurs het afweten.

Van de ongeveer honderdduizend euro die de stichting jaarlijks nodig heeft, is minder dan de helft binnengekomen. Het verschil met voorgaande jaren was onverwacht, zegt L4L-voorzitter Phon van den Biesen. ‘Het is een hele nieuwe ervaring. Op zich heel nuttig, omdat je weer de boer op moet, en je moet afvragen: is onze boodschap wel duidelijk genoeg? Het dwingt je om kort samen te vatten waar het eigenlijk om gaat: dat er elders in de wereld enorm veel advocaten zijn die soms ongekend hard worden aangepakt, meestal door hun eigen overheid, zoals in Turkije. Dat we ze laten zien dat we er zijn, en onze nek voor ze uitsteken.’

Van den Biesen verklaart de terugloop in donaties uit de crisis: kantoren en individuele advocaten maken, net als gewone mensen, een pas op de plaats. ‘Je ziet het bij allerlei maatschappelijke organisaties. Clubs die geen overheidssubsidie krijgen hebben het vrij lang kunnen uitzingen, terwijl organisaties die subsidie kregen al drie jaar geleden moesten gaan snijden.’

In L4L valt volgens hem weinig te snijden: er is maar één personeelslid (de directeur). ‘Het meeste van ons werk wordt door vrijwilligers gedaan,’ zegt L4L-penningmeester Tony Vermeulen (LoyensLoeff). ‘Voor de rest leven we van donaties. Wij worden niet, zoals veel mensen denken, door de Nederlandse Orde ondersteund, althans niet financieel. En al helemaal niet door de overheid. Van die donaties moeten we het enige personeelslid en de onkosten betalen. En hoe meer wij doen, hoe hoger die onkosten.’

Nee verkopen
In zekere zin gaat de stichting volgens L4L-directeur Adrie Van de Streek ten onder aan haar eigen succes. ‘Dat klinkt misschien een beetje pedant,’ zegt ze. ‘Maar doordat we steeds bekender worden doen advocaten steeds vaker een beroep op ons. Daardoor hebben we steeds meer werk, steeds meer kosten. Het ergste is dat we nu soms nee moeten verkopen.’ Advocaten in nood uit landen als de Filippijnen, Iran, Saoedi-Arabië, Turkije, Kazachstan, de Russische Federatie en Wit-Rusland, Colombia, en Congo klopten dit jaar aan voor hulp. Daarnaast monitorde L4L de monsterprocessen tegen tientallen advocaten in Turkije en is de organisatie een gesprekspartner voor instanties als de Tweede Kamer, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Verenigde Naties.

Inmiddels is een reddingsactie op gang gekomen om de nodige fondsen alsnog binnen te halen. De top-50 van grote kantoren in Nederland zijn gebeld, vertelt de Haarlemse advocaat Willem Blaauw, coördinator van de actie. ‘Niet omdat we alleen geld willen van grote kantoren. We zijn echt blij met elk tientje! Maar als je in een maand vijftigduizend euro bij elkaar moet bedelen gaat dat toch makkelijker.’ Een vijftal grote kantoren heeft al toegezegd een substantieel bedrag te zullen storten, vertelt Blaauw. ‘Daarnaast proberen we op een structurele manier fondsen te werven.’

Een groep zwaargewichten is bereid gevonden zich daar de komende tijd voor in te zetten, onder wie de oud-dekens Jan Loorbach, Ernst van Win en Germ Kemper, de Amsterdamse advocaat Ruth van Andel, en Stichting Jonge Balie Nederland-voorzitter Annemarie Roukema.

Blaauw: ‘Iemand als Loorbach wordt regelmatig gevraagd ergens een toespraak te houden. Hij zegt dan steeds: ik hoef er niks voor te hebben, stort maar bij L4L.’ Ook wil de stichting de leden van het College van Afgevaardigden gaan vragen hun vacatiegeld bij L4L te storten. ‘Vroeger ging dat gemakkelijk door een kruisje te zetten op een formulier, maar dat formuliertje bestaat niet meer. Dat soort simpele dingen.’ Een andere idee is om geld, dat anders besteed zou worden aan bijvoorbeeld kerstpakketten, aan L4L te doneren. ‘Dat je zegt: laat die fles wijn en dat blik ragoût maar zitten, doneer het equivalent aan L4L. Bij sommige kantoren kun je kiezen uit drie goede doelen, maar daar zit gek genoeg vaak geen ‘advocatendoel’ bij.’

Actie-coördinator Blaauw nodigt iedereen uit om mee te denken. Alle ideeën zijn welkom en en wie wil kan hem per mail benaderen: [email protected].

Tekst: Tatiana Scheltema

 

Advertentie