De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat dinsdag 10 december 2013 exact 65 jaar. Vier sites met aandacht voor deze dag die u niet mag missen.

Het 65-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is niet veel reden voor een feestje, schrijven Jan Wouters (voorzitter van de Vereniging voor de Verenigde Naties), Laura Beke (gewoon hoogleraar internationaal recht aan de KU Leuven) en Katrien Meuwissen (doctoraatsonderzoekers aan het Leuven Centre for Global Governance Studies) op de site van De Tijd. Efficiënte mensenrechtenbescherming is volgens de auteurs nodig om verder te bouwen aan een project dat 65 jaar geleden begon maar nog lang niet af is.

Om aandacht te vragen voor mensenrechten in Nederland is het College voor de Rechten van de Mens een campagne begonnen. Op een speciale actiesite vertellen tien bekende Nederlanders welk mensenrecht ze het belangrijkste vinden. Zo noemt Gerard Spong artikel 6 (Je hebt rechten waar je ook gaat), Peter R. De Vries noemt artikel 25 (recht op voedsel en onderdak) en Albert Verlinde artikel 19 (de vrijheid om jezelf te uiten). De campagne is ook te volgen op facebook

Bekijk hier alle 30 artikelen van het verdrag.

Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie