Dat meldt de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators naar aanleiding van het plan van staatssecretaris Teeven.

De vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) noemt het onverstandig dat staatssecretaris Fred Teeven (VVD) echtscheiding bij de ambtenaar van de burgerlijke stand mogelijk wil maken. Volgens de vFAS zullen veel mensen verzuimen afspraken te maken. En als ze wel iets afspreken, kunnen ze de gevolgen daarvan vaak niet overzien, zegt bestuurslid Lonneke Timmermans van de vFAS.

Het wetsvoorstel dat de staatssecretaris voor advies heeft rondgestuurd, maakt scheiden bij de burgerlijke stand mogelijk voor mensen zonder minderjarige kinderen die het onderling eens zijn. Teeven hoopt dat scheiden buiten de rechtbank om en zonder advocaat goedkoper, eenvoudiger en overzichtelijker zal zijn. De vFAS bestrijdt dat.

‘Volgens het wetsvoorstel is het opstellen van een echtscheidingsovereenkomst niet verplicht,’ zegt Timmermans. ‘Wij verwachten dat veel mensen hun echtscheiding niet goed zullen afhandelen. Nu wordt zo’n echtscheidingsovereenkomst in tachtig procent van de gevallen afgesloten. Een advocaat of een scheidingsmediator begeleidt dat. Als straks veel mensen zelf dingen onduidelijk regelen, of niet regelen, moeten ze later alsnog een advocaat inschakelen om de problemen op te lossen. Dan schiet het wetsvoorstel zijn doel voorbij.’

Komt zelden voor
Het echtscheidingsrecht wordt gedomineerd door complexe vragen rond alimentatieberekeningen, de verdeling en verrekening van vermogen, pensioenafwikkeling en fiscale zaken, zoals hypotheekaftrek voor de niet-verkochte woning. ‘Dergelijke zaken kun je niet op internet opzoeken,’ meent Lonneke Timmermans. ‘Ook mensen die afzien van hun rechten, moeten wel weten waar ze afstand van doen. Dat is vaak niet het geval.’

Volgens Timmermans kan een scheiding bij de burgerlijke stand alleen probleemloos verlopen als er geen pensioen is opgebouwd, geen bezittingen en geen schulden zijn en geen inkomen waarop de tegenpartij verhaal kan halen. Zo’n situatie komt zelden voor. Tijdens de consultatieronde zal de vFAS deze bezwaren kenbaar maken aan de staatssecretaris.

Advertentie