Advocate Razan Zaitouneh, haar man Wa’el Hamada, collega’s Nazem Hamadi en Samira Khalil werden op 9 december door gemaskerde en gewapende mannen ontvoerd vanuit het door Zaitouneh opgerichte Centrum voor Violations and Documentations Centre in Douma, een buitenwijk van Damascus. Nog geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de kidnapping.

De laatste maanden liet Zaitouneh zich steeds kritischer uit over het toenemend geweld door aan Al-Quaida geliëerde jihadistische strijders. De bestorming vorige week door de rebellengroep Douma Martelaren Brigade van een gebouw in Douma dat in handen zou zijn van jihadisten leverde niets op.

Enkele dagen voor haar verdwijning had Zaitouneh een video opgenomen waarin ze aandacht vraagt voor de erbarmelijke omstandigheden van de Syrische bevolking. Ook het Facebook-profiel van Zaitouneh blijkt te zijn gewist. Navraag bij Facebook leert dat haar account in elke geval niet is gehackt.

Zaitouneh gold buiten Syrië als de stem van de revolutie en haar weblog was in de eerste jaren van de Syrische revolutie de belangrijkste bron van informatie voor buitenlandse media voor wat zich in Syrië afspeelde. Voor haar werk als mensenrechtenactivist ontving ze in 2011 zowel de Sacharov Prijs als de Anna Politkovskaja Award, vernoemd naar de Russische journaliste die in 2006 werd vermoord. Tatiana Scheltema

Advertentie