Voor familierechtadvocaten begint het jaar goed. Sinds 1 januari kunnen zij het landelijk Centraal Gezagsregister digitaal raadplegen. Dat meldt rechtspraak.nl. Zo kunnen advocaten sneller een bewijs van het ouderlijk gezag over een kind opvragen.

Het landelijk Centraal GezagsRegister, waarin gezagsituaties centraal worden geregistreerd, bestaat sinds 2012. Sinds de zomer van 2013 is het voor ouders mogelijk om digitaal gezamenlijk gezag aan te vragen. In vijf maanden tijd zijn circa negenduizend aanvragen voor gezamenlijk gezag digitaal ingediend en verwerkt in het register.

Medewerkers van de Rechtspraak, de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie konden het register al raadplegen. Daar komen nu advocaten bij. Zij kunnen via internet het register raadplegen en uittreksels uitdraaien. Voor bijna alle familiezaken waarbij kinderen zijn betrokken, is een uittreksel uit het register nodig.

Het gezagsregister is bereikbaar via het digitale loket van de Rechtspraak. Advocaten of kantoren loggen in via eHerkenning.

Advertentie