Ümit Kocasakal, de deken van Istanbul, moet vandaag met leden van het bestuur van de Orde van Istanbul voor de rechter verschijnen. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan beïnvloeding van de rechter tijdens de zogeheten Sledgehammer-zaak. Deze zaak draaide om honderden militairen die in 2003 een staatsgreep tegen de regering van premier Tayyip Erdogan zouden hebben beraamd.

Kocasakal (op de foto) trad niet zelf op in deze zaak, maar kwam op voor de advocaten van de verdachten. Die klaagden dat ze hun werk niet konden doen, omdat zij het woord niet mochten voeren voor hun cliënten.

Tijdens een zitting op 26 maart 2012 werden de advocaten de zaal uitgestuurd. De rechter verdaagde de zaak en vroeg deken Kocasakal om nieuwe advocaten te benoemen. Kocasakal weigerde. Op de volgende zittingsdag nam Kocasakal samen met het voltallige bestuur van de Istanbulse Orde plaats in de rechtszaalen hield een betoog over de volgens hem gebrekkige rechtsgang. Daarmee zou hij de beroepscode van de advocatuur hebben geschonden stelt de openbaar aanklager.

De aanklacht tegen Kocasakal past volgens Lawyers for Lawyers in een trend. Eerder al werden 46 advocaten, die optraden voor leden van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, opgepakt. Deze processen lopen nog. Dat nu de deken van de grootste Orde van Turkije wordt aangepakt, tekent de afbraak van de Turkse recht-staat, zo liet Kocasakal vorige maand in een persbericht weten. ‘Geen burger of organisatie heeft nog rechtszekerheid in Turkije. ‘

Hans van Veggel, oud-deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam zal namens de Ordes van Advocaten uit Nederland de zitting bijwonen. Daarnaast zullen drie proceswaarnemers , van Lawyers for Lawyers en Fair Trial Watch, vanuit Nederland het proces waarnemen.

Advertentie