Een echtscheiding voor slechts 675 euro, all-in! Mr. X maakte op haar website reclame voor ‘internetscheiden’. Met dit nieuwe concept ben je gescheiden voor je het weet. Letterlijk.

Er belde een meneer: zijn vrouw en hij wilden dat wel, zo’n internetscheiding. Ze konden een gesprek krijgen, zei mr. X. Maar dan werd het duurder. En als ze het overal over eens waren hoefde het niet.  

Mr. X kreeg zonder gedoe de benodigde stukken en de procedure liep op rolletjes. Anderhalve maand na het eerste telefoontje van meneer was de echtscheiding een feit, zonder dat mr. X ooit met mevrouw had gesproken. Voor die mevrouw – die van Congolese afkomst was en zwaar in de psychische problemen zat – kwam de scheiding als een verrassing.

Dit kon zo niet, oordeelde de Bossche Raad van Discipline . Een advocaat mag weliswaar voor beide partijen in een echtscheiding optreden, maar dan moet hij zich wel houden aan bijzondere voorwaarden. Hij moet checken of beide partijen de regeling goed begrijpen en ze op hun mogelijkheden wijzen. En als een partij genoegen neemt met minder dan hem toekomt, moet de advocaat ervoor waken dat die partij weet wat hij doet.  

Mr. X had de internetscheiding inmiddels al van haar site gehaald, maar kon daarmee een  berisping niet afwenden. Ze kan nog wel in beroep.

Tekst: Trudeke Sillevis Smitt

Advertentie