Dat meldt de Visie op sectoren in 2014 van het ING Economisch Bureau dat deze week werd gepubliceerd.

Als oorzaken voor de omzetdaling wijst het ING Economisch Bureau op toegenomen bereidheid van cliënten om zelf naar een oplossing te zoeken, tariefdalingen en automatisering.

Dat de omzet vorig jaar uiteindelijk ten opzichte van 2012 stagneerde – na jaren van groei – mag eigenlijk nog een wonder heten. Halverwege het jaar was er nog sprake van een omzetdaling van 1.5 procent, wat kwam door het dramatisch eerste kwartaal. Zo stond vooral de fusie & overnamemarkt onder grote druk.
Verder gaan cliënten zelf steeds meer doen om zo op hun juridische kosten te besparen; een ontwikkeling die versterkt wordt door automatisering waardoor cliënten ook meer zelf kunnen doen.
Ook wordt het inhuren van juristen die geen advocaat zijn steeds gangbaarder. De hiermee gepaarde gaande omzetdalingen, aldus het rapport, ‘passen in het beeld van de langjarige ontwikkeling in de Nederlandse advocatuur. Hoewel er steeds meer advocaten zijn en de brancheomzet bleef groeien, vlakt het groeitempo af.’

Vijf procent groei
Ondertussen laat de Amerikaanse markt een tegenovergestelde beweging zien, zo blijkt uit onderzoek van Citi Private Bank en Hildebrandt Consulting dat eveneens deze week openbaar werd. Op basis van een enquête onder 71 managing partners van grote Amerikaanse kantoren concludeerde men dat er sprake is van een toenemend optimisme voor wat de vraag naar advocatuurlijke dienstverlening betreft. Ook kan volgens de rapportopstellers het eerste kwartaal van dit jaar onmogelijk slechter zijn dan de eerste drie maanden van 2013, mede gezien de aantrekkende wereldeconomie. In combinatie met ‘lichte prijsstijgingen en een daling van de vaste lasten ‘ zullen de omzetten stijgen waardoor men verwacht dat de winst voor de sector dit jaar met 5 procent zal toenemen.

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie