Eind november luidde Lawyers for Lawyers de noodklok. Het geld raakte op. Een snel opgezette inzamelingsactie blijkt succesvol.

L4L, de organisatie van Nederlandse advocaten die opkomt voor advocaten die elders ter wereld in de problemen komen, verkeert in financiële nood. Van de ongeveer honderdduizend euro die de stichting jaarlijks nodig heeft, kwam minder dan de helft binnen. Het verschil met voorgaande jaren was onverwacht, zegt L4L-voorzitter Phon van den Biesen. ‘Het is een heel nieuwe ervaring. Op zich heel nuttig, omdat je weer de boer op moet, en je je moet afvragen: is onze boodschap wel duidelijk genoeg? Het dwingt je om kort samen te vatten waar het eigenlijk om gaat: dat er elders in de wereld enorm veel advocaten zijn die soms ongekend hard worden aangepakt, meestal door hun eigen overheid, zoals in Turkije. Dat we ze laten zien dat we er zijn, en onze nek voor ze uitsteken.’

In zekere zin gaat de stichting volgens L4L-directeur Adrie van de Streek ten onder aan haar eigen succes. ‘Dat klinkt misschien een beetje pedant,’ zegt ze. ‘Maar doordat we steeds bekender worden doen advocaten steeds vaker een beroep op ons. Daardoor hebben we steeds meer werk, steeds meer kosten. Het ergst is dat we nu soms nee moeten verkopen.’ Ruim 170 advocaten in nood uit landen als de Filipijnen, Iran, Saoedi-Arabië, Turkije, Kazachstan, de Russische Federatie en Wit-Rusland, Colombia, en Congo klopten dit jaar aan voor hulp. Daarnaast monitorde L4L de monsterprocessen tegen tientallen advocaten in Turkije, en is de organisatie gesprekspartner voor instanties als de Tweede Kamer, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Verenigde Naties.

In november kwam een reddingsactie op gang om de nodige fondsen alsnog binnen te halen. Een groep zwaargewichten werd bereid gevonden zich de komende tijd in te zetten voor L4L, onder wie de oud-dekens Jan Loorbach, Ernst van Win en Germ Kemper, de Amsterdamse advocaat Ruth van Andel en Stichting Jonge Balie Nederland-voorzitter Annemarie Roukema. De inspanningen wierpen ook al vruchten af, vertelt de Haarlemse advocaat Willem Blaauw, actiecoördinator. ‘De afgelopen weken hebben wij al de helft van het beoogde bedrag binnengekregen. Niet alleen forse bedragen van Zuidas-kantoren. Ook kleinere kantoren uit het hele land en de Antillen hebben gedoneerd en zelfs individuele advocaten hebben geld overgemaakt. Verschillende leden van het College van Afgevaardigden zegden toe hun vacatiegelden te doneren. En een deken heeft bij de uitreiking van de stageverklaringen een collecte gehouden. Bij een volgende gelegenheid zullen wij alle donateurs met naam en toenaam bedanken. Maar we zijn er nog niet. Alle giften en ideeën om dit structureel te regelen, blijven welkom.’

Download artikel als PDF

Advertentie