2013 was het jaar van de strijd, 2014 wordt het jaar van de gevolgen. Dan worden omstreden wetsvoorstellen, waaronder vele bezuinigingen, per slot van rekening werkelijkheid. Het Advocatenblad inventariseerde wanneer welke maatregelen precies ingaan en zette ze op een rij (zie ‘Wat verandert er in 2014?’ op pagina 35).

Eén punt blijft nog even in de lucht hangen: het toezicht. Op maandag 16 december werd het eindrapport gepresenteerd van interim rapporteur Rein Jan Hoekstra (zie ‘Dikke voldoende op het eindrapport’ op pagina 8). De regering had het liefst gezien dat het vernieuwde toezicht deze zomer al in werking zou treden, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Doordat de Tweede Kamer wachtte op het eindrapport zal de behandeling van het toezichtvoorstel pas in 2014 plaatshebben.

Gezien de plannen voor 2014 is het niet zo raar dat advocaten de verantwoordelijk bewindslieden noemen als één van de tien grootste frustraties voor de advocatuur. Gevraagd naar welke ergernissen in 2014 moeten verdwijnen, noemden opvallend veel advocaten het optreden van het crimefightersduo in hun top tien. Hoger op dat verlanglijstje stond, gezien de reacties, overigens iets anders. Advocaten zouden het liefst zien dat ze voortaan per e-mail met rechtbanken kunnen corresponderen (zie ‘Dit moet in 2014 worden opgelost’ op pagina 16).

Natuurlijk wordt 2014 niet alleen maar kommer en kwel. Het opkrabbelen van de economie is een groot licht aan de horizon. De Nederlandsche Bank verwacht in 2014 een groei van 0,5 procent en in 2015 0,9 procent. Alleen moet Nederland er dan natuurlijk wel voor zorgen dat het een aantrekkelijk vestigingsklimaat blijft bieden. Rommelen aan de fiscale voordelen of zelfs maar het verkondigen van luchtballonnetjes erover kan volgens advocaten al schadelijk zijn (zie ‘Nederland dealland’ op pagina 22). Over schadelijk gesproken: recent betoogde de bestuursvoorzitter van Allen & Overy in een brief aan de minister van Economische Zaken dat er nog een spaak in het wiel van de economie dreigt te springen. Arnold Croiset van Uchelen stelt dat ook – daar is ie weer – staatstoezicht slecht is voor het Nederlandse vestigingsklimaat.

Robert Stiphout

Download artikel als PDF

Advertentie