Het aantal advocaten met een werkloosheidsuitkering is in vier jaar tijd verdubbeld, van 82 in 2010 tot 168 eind 2013. Dat blijkt uit cijfers van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Maar de gevolgen van de crisis hebben niet geleid tot een toename van het totaal aantal schrappingen van advocaten, dat blijkt uit onderzoek van het Advocatenblad.

Behalve de verdubbeling van het aantal WW-uitkeringen voor advocaten die in loondienst hebben gezeten, wezen andere signalen op sporen van de economische crisis. Zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal werknemers bij juridische en administratieve diensten afnam in 2013. In het eerste kwartaal met 12 procent, in het tweede kwartaal met 37 procent en in het derde kwartaal met 6 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.

Toch heeft de recessie niet tot een toename van het totaal aantal schrappingen van advocaten geleid. In 2013 verlieten 747 advocaten de advocatuur, 4,3 procent van de beroepsgroep. Dat waren er zelfs minder dan het jaar ervoor. Toen hielden 830 advocaten, 5 procent van de beroepsgroep, het voor gezien, aldus cijfers van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Het zijn meer structurele dan conjuncturele redenen waarom advocaten ervoor kiezen zich te laten schrappen. Welke redenen dat zijn is te lezen in het februari-nummer van het Advocatenblad.

Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie