Het wordt voor het Openbaar Ministerie gemakkelijker om criminelen te plukken die zich hebben schuldig gemaakt aan grensoverschrijdende misdrijven binnen de Europese Unie. Dat is het gevolg van een nieuwe Europese regel die dinsdag is aangenomen door het Europees Parlement. Door de wet wordt het voor landen gemakkelijker om samen te werken bij de inbeslagname van crimineel verkregen vermogen in een andere lidstaat.

Ook zijn de mogelijkheden uitgebreider dan in de huidige regeling. Van voortvluchtige verdachten die nog niet zijn veroordeeld kan straks ook het vermogen worden afgepakt. De regeling maakt tevens beslag mogelijk bij derden die hebben geholpen om het criminele vermogen uit het zicht van justitie te houden. ‘Justitie mag meer, en ontneming wordt makkelijk,’ is de samenvatting van Flora Goudappel, universitair docent Europees recht aan de Erasmus Universiteit.

De nieuwe regel is alleen van toepassing op zogeheten ‘eurocrimes’: terrorisme, mensenhandel, seksuele uitbuiting, drugshandel, witwassen, corruptie, valsemunterij, computercriminaliteit en georganiseerde criminaliteit.

De wet bepaalt dat het inbeslaggenomen vermogen moet worden gebruikt voor het publiek belang. De lidstaten hebben informeel al laten weten akkoord te gaan met de regeling, maar ze moeten officieel nog wel instemmen. Daarna krijgen de landen tweeënhalf jaar de tijd om de regeling in te voeren. Nederland steunt de Europese maatregel tegen de internationale misdaad.

Peter Louwerse

Advertentie