Op 4 maart begint bij de Rechtbank Utrecht de eerste openbare rechtszitting over Joris Demmink. De voormalig secretaris-generaal van Justitie wordt in verband gebracht met seksueel misbruik van minderjarige jongens. De zaak-Demmink in een notendop.

 

DE ADVOCATEN

Beide partijen willen de onderste steen bovenhalen. 

Dat Joris Demmink, ondanks beschuldigingen van kindermisbruik, werd gehandhaafd als secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, duidt volgens advocaat Matthijs Kaaks op een doofpotcultuur bij het ministerie. ‘De mogelijkheid dat een zedendelinquent de hoogste ambtenaar van Justitie was, is dermate schokkend dat het maar beter niet waar kan zijn,’ zegt Kaaks. ‘Ondanks opstapelende aanwijzingen hebben drie ministers hun topambtenaar verdedigd, zonder gedegen onderzoek te doen.’ Hij wijst erop dat het gerechtshof vervolging heeft gelast op basis van dezelfde aanwijzingen die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) behoorde te kennen toen hij het voor Demmink opnam.

Kaaks verdedigt de belangen van De Roestige Spijker, een stichting die strijdt voor waarheidsvinding en tegen doofpotcultuur. Op dit moment houdt de stichting zich alleen met de zaak-Demmink bezig. ‘Ook Demminks advocaat Harro Knijff heeft na de publicatie in dagblad AD eind 2012 verklaard dat de onderste steen boven moet komen,’ zegt Kaaks. ‘Door getuigenverhoor bij de rechtbank wil de stichting uitzoeken wat er klopt van de beschuldigingen.’ De Roestige Spijker heeft daar belang bij, omdat ze in Nederland aandacht wil vragen voor de film Dutch Injustice: When Child Traffickers Rule A Nation. In deze film wordt Demmink beschuldigd van seks met minderjarige jongens.

Kaaks zegt dat rond het onderwerp Demmink jarenlang een sfeer van intimidatie en zelfcensuur heeft gehangen. In 2013 eiste Demmink van het AD een schadevergoeding van honderdduizend euro na een publicatie over zijn contacten met een criminele jongenspooier in Den Haag. De Roestige Spijker wil de journalistieke censuur doorbreken en beroept zich op persvrijheid. 

De uitkomsten van de rechtszaken rondom Demmink kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de Nederlandse rechtsstaat, meent Kaaks. ‘Als vast komt te staan dat een hoge ambtenaar van Justitie zedenmisdrijven heeft gepleegd, en dit jarenlang is toegedekt door het ministerie, is dat een enorm schandaal. Dat zal politieke gevolgen moeten hebben, bijvoorbeeld een parlementaire enquête.’

 

DE VOORGESCHIEDENIS

Op 4 maart begint bij de Rechtbank Utrecht het verhoor in de zaak die stichting De Roestige Spijker heeft aangespannen tegen Joris Demmink. Na deze zaak zal advocaat Martin de Witte een eigen getuigenverhoor aanvragen. In mei 2014 behandelt de Rotterdamse rechtbank de smaadzaak van Demmink tegen het AD. 

In februari 2015 hoopt het Openbaar Ministerie het strafrechtelijk onderzoek te hebben afgerond. Wat ging hieraan vooraf?

 

DE HOOFDROLSPELERS

Wie is wie in de zaak-Demmink?

Adèle van der Plas is de advocaat van de twee Turkse mannen die tegen Demmink aangifte doen van misbruik en verkrachting.

Dick Willard is een Haagse jongenspooier die jonge jongens zou hebben geregeld voor Demmink.

Harro Knijff is Demminks advocaat in civiele zaken.

Mischa Wladimiroff is Demminks strafrechtadvocaat.

Bart Molenaar en Jacques van Huet gaan in 1992 als gevangenisdirecteur op dienstreis naar Londen. Een stafmedewerkster van Justitie vertelt hen dat zij voor Demmink jonge jongens moest regelen, zeggen ze. Deze vrouw weerspreekt dat.

Mustafa Y. en Osman B. zeggen dat ze in de jaren negentig in Turkije op minderjarige leeftijd zijn misbruikt door Demmink.

Martin de Witte is de letseladvocaat van Bart X. X. zegt als minderjarige betaalde seks te hebben gehad met Demmink. 

Klaas Langendoen is een voormalige recherchechef die het verhaal van Bart X. bevestigt.

Piet Hein Donner is CDA-minister van Justitie in 2003. Bij de eerste beschuldigingen zegt hij: ‘Er is geen spoor van rook, laat staan vuur.’ Zijn opvolgers Ernst Hirsch Ballin (CDA) en Ivo Opstelten (VVD) zitten op dezelfde lijn.

Projectontwikkelaar Jan Poot is de man achter de stichting De Roestige Spijker. 

Matthijs Kaaks is advocaat van stichting De Roestige Spijker.

Download artikel als PDF

Advertentie