Bijna vier op de tien advocaten vindt het toekomstperspectief binnen het kantoor niet aantrekkelijk. Dat blijkt uit het Medewerkers en Stagiaire Onderzoek 2014, uitgevoerd door Bruins Coaching & Advies in samenwerking met Sdu Uitgevers. Bovendien vindt een minderheid van de respondenten dat het kantoor over de vooruitzichten duidelijk is.

Het ontbreken van carrièreperspectief, bijvoorbeeld geen partner kunnen worden bij een up or out-kantoor, is een belangrijke reden voor advocaten om de advocatuur te verlaten. Dat kwam naar voren in het februari-nummer van het Advocatenblad. Volgens een minderheid van de advocaten (29 procent) zijn de vooruitzichten aantrekkelijk, 33 procent gaf aan neutraal te staan tegenover de stelling dat het toekomstperspectief op hun kantoor aantrekkelijk is. Ook het aantal advocaten dat de perspectieven duidelijk vindt, is ondervertegenwoordigd (43 procent). Dat blijkt uit het Medewerkers en Stagiaire Onderzoek 2014 dat Advocatie woensdag 26 februari publiceerde.

Het onderzoek, waaraan ruim tweehonderd advocaten deelnamen, maakt duidelijk dat de overweging om uit de advocatuur te stappen, leeft onder advocaten. Ruim de helft van de respondenten kent ‘veel’ stagiaires en medewerkers die een carrière buiten het huidige kantoor overwegen. Eenderde van de deelnemers kent advocaten die nadenken over een toekomst buiten de advocatuur.

Een overgrote meerderheid (96 procent) is overigens van mening zelf verantwoordelijk te zijn voor de verwezenlijking van zijn of haar professionele doelstellingen. Wel vinden de meeste respondenten dat het kantoor de medewerkers daarbij moet ondersteunen.

Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie