Met alternatieve bezuinigingsmaatregelen wil staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) toch 85 miljoen euro besparen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Teeven schrapt enkele omstreden bezuinigingen die vooral strafrechtadvocaten zouden treffen. In plaats daarvan komt hij met een uitbreiding van de ‘claw back’. Een rechtzoekende die een financieel geschil met rechtsbijstand wint, moet een nog groter deel van de opbrengst terugstorten in de staatskas.
 Verder zal het financieel belang van een zaak hoger moeten zijn, wil een toevoeging verleend worden. Teeven handhaaft andere ingrijpende bezuinigingsvoorstellen, zoals het grotendeels uitsluiten van huurgeschillen en verbintenissenrecht van rechtsbijstand.
 Hij ziet wel af van een flinke verlaging van de vergoeding voor bewerkelijke zaken. In plaats daarvan gaat de generieke uurvergoeding voor de gehele advocatuur omlaag. Teeven schrijft de Kamer dat hij uitgaat van een minimale uurvergoeding voor advocaten van honderd euro.
 Bert Fibbe zegt namens de Nederlandse Orde van Advocaten dat Teeven geen harde garantie geeft dat de uurvergoeding uiteindelijk toch niet onder de honderd euro komt. Het lid van de Algemene Raad verwacht dat zeker op de lange termijn kantoren die werken op toevoegingsbasis verdwijnen. De kwaliteit van de advocatuur komt daardoor in het geding. ‘De Orde blijft erbij dat het bezuinigingsbedrag van 85 miljoen van tafel moet,’ zegt Fibbe.
 Bart Nooitgedagt van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten is blij dat de ‘draconische bezuinigingen’ in het strafrecht verzacht zijn. ‘Maar de maatregelen zijn nog altijd een forse klap.’

Download artikel als PDF

Advertentie