‘Een slachtoffer bijstaan is niet iets wat een advocaat ernaast doet.’ Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag tijdens een symposium over slachtofferadvocatuur. Hij kondigde aan dat er een verplichte basisopleiding op dit terrein komt voor advocaten.

Per 1 juli 2014 is het niet langer mogelijk om een toevoeging te krijgen voor bijstand aan een slachtoffer zonder deze opleiding, die goed is voor twintig opleidingspunten. Daarnaast start in september een éénjarige opleiding van zestig punten voor advocaten die zich verder willen specialiseren in de slachtofferadvocatuur. 

Teeven vindt dat er nu nog teveel advocaten zijn die incidenteel een slachtoffer bijstaan. Volgens de staatssecretaris is de aanscherping van de opleidingseisen voor slachtofferadvocatuur een noodzakelijke ‘kwaliteitsimpuls’. Er zijn veel maatregelen genomen de laatste jaren ter versterking van de positie van het slachtoffer. Diens advocaat moet daar volgens Teeven van op de hoogte zijn, om goede bijstand te kunnen verlenen.

De basisopleiding voor slachtofferadvocatuur is ontwikkeld met de beroepsverenigingen op dit terrein, de Nederlandse Orde van Advocaten en de Raad voor Rechtsbijstand. Teeven benadrukte op het symposium dat slachtofferadvocaten en het Openbaar Ministerie als partners moeten gaan optrekken. Annemarie Penn-Te Strake van het College van procureurs generaal reageerde dat het Openbaar Ministerie toch ook haar onafhankelijkheid dient te bewaken, vooral bij de formulering van de strafeis.

Maarten Bakker

Advertentie