Op de komende editie van filmfestival Movies That Matter staat een pijnpunt in het strafrecht terecht: de vormfout. In de openingsfilm Het Vonnis van programmaonderdeel Camera Justitia wordt korte metten gemaakt met de consequenties van procedureblunders.

In alle vertoonde films – zes documentaires, twee speelfilms – staan rechtspraak en mensenrechten centraal. Verplichte kost voor elke betrokken advocaat – en dat is hopelijk iedere advocaat. Welke films zijn er te zien?

Het Vonnis (speelfilm; Jan Verheyen, België, 2013) Regisseur Jan Verheyen maakte de film uit frustratie over het Belgische justitieel apparaat, dat vijf jaar geleden een bende mensenhandelaars moest vrijspreken om een procedurefout. Ook in deze film ziet een nabestaande de daders van de moord op vrouw en dochter vrijuit gaan wegens een procedurefout. Alleen, hij neemt het recht in eigen hand.

5 Jahre Leben (speelfilm; Stefan Schaller, Duitsland, 2013) Het ongelofelijke maar waargebeurde verhaal van de Duitse 19-jarige Kurnaz die in 2001 in Pakistan werd gearresteerd en ruim vijf jaar onschuldig vastzat in Guantanamo.

Ai wei wei: the fake case (documentaire; Andreas Johnsen, Denemarken, 2013) De Chinese kunstenaar/activist Ai Weiwei wordt na zijn zoveelste arrestatie geconfronteerd met de druk op zijn gezinsleven. Opgeven of doorgaan voor de goede zaak?

Judgment in Hungary (documentaire; Eszter Hajdú, Hongarije/Duitsland, 2013) Te midden van klungelende politieagenten, brutale verdachten en een slechtgehumeurde rechter blijven de nabestaanden van een groep vermoorde Roma hopen op een rechtvaardige procesafloop.

Narco Cultura (documentaire; Shaul Schwarz, VS/Israël, 2013) Terwijl het geweld in de Mexicaanse drugsoorlog toeneemt, worden de gruweldaden verheerlijkt in een muziekstroming. Een forensisch onderzoeker in Ciudad Juárez versus een artiest in Los Angeles.

Miners Shot Down (documentaire; Rehad Desai, Zuid-Afrika, 2014) Reconstructie van de Zuid-Afrikaanse mijnstaking in augustus 2012. Slecht betaalde werknemers eisten op vreedzame wijze hogere lonen te eisen. De politie greep hard in.

Dance of Outlaws (documentaire; Mohammed El Aboudi, Finland, 2012) De Marokkaanse Hind werd verkracht en raakte zwanger, waarop ze werd verstoten door haar familie toen ze vijftien was. Sindsdien is ze een onwettige ‘paria’.

Closed Sea (documentaire; Stephano Liberti & Andrea Segre, Italië, 2012) Italië zet Afrikaanse bootvluchtelingen meteen weer uit. Zijn Europeanen wel zo beschaafd? Een getuige stapt naar het Hof voor de Rechten van de Mens.

Het Movies That Matter Festival heeft plaats van 20 tot 26 maart in Theater aan ‘t Spui en Filmhuis Den Haag. Op vrijdag 21 maart is de speciale Camera Justitia Night, waarbij de film Het Vonnis zijn Nederlandse première beleeft, in aanwezigheid van de regisseur en de hoofdrolspeler.

Het Advocatenblad verloot in samenwerking met het Movies that Matter Festival tien gratis kaarten voor een voorstelling naar keuze. Mail vóór 15 maart naar [email protected] met als onderwerp ‘Movies that Matter Festival’. Vermeld in uw mail uw naam en adres.

Olga van Ditzhuijzen

Advertentie