Besluit volgt op beschuldiging van burgemeester dat raadslid en lijstrekker Petra Hoezen als advocaat betrokken zou zijn bij een zaak tegen de gemeente, wat in strijd is met de Gemeentewet.

Aanleiding voor haar terugtrekking, aldus Hoezen (Hoezen Advocatenkantoor in Winterswijk) in een persverklaring (PDF), is het feit dat dagblad de Gelderlander op de hoogte was van het feit dat burgemeester Bert Berghoef (CDA) haar integriteit in twijfel trok. Hij deed dat, aldus Hoezen , naar aanleiding van een handtekening van haar in een zaak waarin de gemeente Aalten formeel wederpartij was ‘die door een collega van mij wordt behartigd.’

Bovendien zou Berghoef al maanden van de zaak geweten hebben, wat bij Hoezen het vermoeden deed rijzen dat er sprake is van ‘vuile spelletjes’ in verkiezingstijd. ‘De burgemeester was al in september/oktober 2013 op de hoogte en destijds klaarblijkelijk van mening dat er geen reden was om hiervan melding te maken bij mij noch anderen. Zonder enige concrete aanleiding heeft hij gemeend om nu, twee weken voor verkiezingen, dit incident alsnog aan de kaak te stellen. (…) Ik kan niet anders concluderen dan dat thans opzettelijk geprobeerd wordt om mij in diskrediet te brengen.’

Berghoef is zich van geen kwaad bewust, zo vertelde hij dagblad de Gelderlander. Hij meent dat Hoezen als advocaat twee keer een cliënt heeft bijgestaan in een zaak tegen de gemeente, wat in strijd is met de Gemeentewet. Art. 15 verbiedt raadsleden als advocaat in geschillen werkzaam zijn ten behoeve van de gemeente of het gemeentebestuur dan wel ten behoeve van de wederpartij van de gemeente of het gemeentebestuur.

‘En als een burgemeester zoiets ter ore komt,’ aldus Berghoef, ‘heeft hij de taak om daarover te spreken. Als burgemeester ben ik bewaker van de integriteit. Meer is er voor mij niet.’

Inmiddels heeft de PvdA in Aalten laten weten uit protest tegen de gang van zaken niet mee te doen aan de verkiezingsdebatten.

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie