Om 14.00 uur moet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) tekst en uitleg komen geven over de deal met drugscrimineel Cees H. die de huidige staatssecretaris in zijn tijd als officier van justitie sloot. De Tweede Kamer diende 94 vragen in over de deal.

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) raakte in opspraak nadat het actualiteitenprogramma Nieuwsuur dinsdag meldde dat hij, samen met een collega, namens het Openbaar Ministerie in 2000 een deal had gesloten met Cees H.. De laatste zou het geld dat hij op een Luxemburgse rekening had geparkeerd overmaken aan de staat. Die zou 750 duizend gulden houden en ruim 6 miljoen euro storten op de rekening van H.’s advocaat, Piet Doedens. Doedens, in de Volkskrant: ‘Wij wilden het alleen op die manier, dan was het wit.’

De afspraak was dat de overeenkomst strikt geheim zou blijven en dat de Belastingdienst in het ongewisse diende te blijven. Dat is in strijd met de regels. Die schrijven voor dat de officier van justitie moet overleggen met de Belastingdienst. Minister Opstelten, die officieel gaat over het Openbaar Ministerie, benadrukt daarentegen dat de schikking in lijn was met de indertijd geldende regelgeving. Teeven zelf verklaarde zich ‘totaal geen zorgen te maken’. In het boek De waarheid bestaat niet zegt Teeven dat de actie geen schoonheidsprijs verdient.

Advertentie