Alleen het neusje van de zalm van juridische studenten kon naar de NJC Talents-middag in de Amsterdamse RAI op vrijdag 14 maart. Dankzij een selectieprocedure vooraf konden talentvolle rechtenstudenten kennismaken met grote juridische werkgevers, vooral advocatenkantoren.

Aangemoedigd door moderator Sylvia den Engelsen onderwierp een zaal met zo’n 150 studenten tijdens een rondetafelgesprek drie bestuurders van grote kantoren aan een vragenvuur over solliciteren en werken bij hun kantoor. De bestuurders, Astrid Helstone, advocaat arbeidsrecht en partner bij Stibbe, Jan Padberg, bestuurder van HVG en managing partner Martijn Snoep van De Brauw Blackstone Westbroek hadden de meeste antwoorden wel paraat.

Op de vraag of ze een blunder van zichzelf kunnen noemen, bleef het even stil. Martijn Snoep geeft een voorval uit zijn eerste jaar: ‘Ik haalde al mijn kennis uit de kast voor een diepgaand juridisch advies, compleet met voetnoten en verwijzingen naar jurisprudentie. De cliënt zei dat ik voortaan de conclusie bovenaan mocht zetten en vroeg wat de afkortingen HR en NJ betekenden. De tijd die ik had besteed aan het maken van de voetnoten, wilde hij graag in mindering zien op de factuur. Dat was een goede les.’

De gewoonte van advocaten om veel en hard te werken is niet voor alle aanwezige studenten een prettig vooruitzicht, blijkt uit de vragen. Martijn Snoep: ‘We zitten in de hoogste categorie van dienstverlening, de cliënt verwacht veel service voor die prijs. Maar cliënten hebben ook gezinnen en zijn vaak ook advocaat geweest. Dan kun je best bespreken of het echt die avond of dat weekend klaar moet zijn.’ Astrid Helstone: ‘Je moet er soms over onderhandelen. Tegelijk moet je blijven nadenken over de balans. Probeer ook naast het werk iets heel anders te doen.’ Helstone volgde bijvoorbeeld jazz-zangles in haar vrije tijd. 

Jan Padberg vindt zijn werk goed te combineren met privé, maar geeft ook aan dat het hard werken is. ‘Dat is het overal, als je ambitie hebt. Ook een topvoetballer moet hard trainen en er dingen voor laten.’ De tip van Martijn Snoep: ’Ga vooral in de buurt van je kantoor wonen. Die forensentijd in de auto of trein is zonde. Ik heb altijd op zichtafstand van kantoor gewoond.’

Moderator Sylvia den Engelsen vraagt de advocaten om een goede tip voor een sollicitatiegesprek bij hun kantoor. Jan Padberg: ‘Zorg dat je echt goed voorbereid bent, dat je de strategie en de filosofie van het kantoor kent, zodat duidelijk is dat je weloverwogen de keus hebt gemaakt. Al die cv’s zijn prachtig. Jullie hebben gereisd, extra dingen gedaan, maar zorg dat je daar een gepassioneerd verhaal bij hebt.’

Astrid Helstone stelt dat er geen gewenst gedrag is. ‘Vertel echt alles wat je belangrijk vindt om te laten weten over jezelf. Wij moeten een geïntegreerd beeld krijgen van wie je bent en waar je passies liggen. Cijfers zijn niet doorslaggevend. Laat zien wat je drijft, wie je bent, wat je karakter is en wat je kunt bijdragen aan het kantoor.’

Erik Jan Bolsius

Advertentie