D66 is niet onder de indruk van de bijgestelde rechtsbijstandsplannen van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie.

‘Het voorstel heeft nog een lange weg te gaan voordat het een voldoende krijgt van D66,’ zegt fractiewoordvoerder Gerard Schouw. Enkele weken geleden stuurde staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie zijn bijgestelde plan naar de Tweede Kamer. Daarin verzacht hij vooral de bezuinigingen op de toevoegingen in de strafrechtsector.

Nog steeds een gifpil
‘Het voorstel is van een drie naar een vijf gegaan’, aldus Schouw. ‘In combinatie met de verhoging van de griffierechten blijft het een gifpil.’ Teeven houdt in zijn bijgestelde plan ook vast aan een bezuiniging van 85 miljoen euro op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Schouw zegt dat zijn partij zich niet heeft gecommitteerd aan dit bezuinigingsbedrag. D66 sloot in het najaar wel een financieel akkoord met het kabinet, maar Gerard Schouw zegt dat zijn fractie daarmee niet heeft getekend voor de korting op de rechtsbijstand. Volgens Schouw zal Teeven zijn bezuinigingsplan verder moeten bijstellen wil het in de Eerste Kamer kunnen rekenen op een meerderheid.

Het CDA laat weten dat ze blij is met de verbeteringen in het voorstel van Teeven, maar de fractie ziet toch ook nog ‘kritiekpunten’. 

PvdA-woordvoerder Jeroen Recourt meent dat het voorstel is aangepast ‘in de goede richting’. ‘De staatssecretaris heeft goed naar ons geluisterd.’ De Kamer vergadert binnenkort over de bezuiniging op de rechtsbijstand.

Tekst: Maarten Bakker

Advertentie