VERSCHONINGSRECHT Vincent Leenders, landelijk coördinerend officier van justitie fraude bij het Functioneel Parket pleitte 8 maart in NRC Handelsblad voor het beperken van het verschoningsrecht van advocaten. Volgens Leenders kunnen criminele winsten niet worden getraceerd zolang advocaten moeten zwijgen over financiële transacties van verdachten. 

 

ASIELADVOCATEN Invoering van het nieuwe financieringssysteem (no cure, less fee) voor herhaalde asielaanvragen is volgens immigratie-advocaat Jelle Kroes een heel slechte ontwikkeling. ‘Laten we ons realiseren hoe waardevol het is. Laat een Zuidaskantoor zijn naam verbinden aan een vreemdelingenrechtkantoor en meehelpen met de financiering.’ 

 

VERTAALPLICHT Verdachten die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen, krijgen niet altijd een vertaalde dagvaarding, terwijl ze daar volgens Europese regels wel recht op hebben. Dat stelt de Amsterdamse advocaat Sultan Kat. Ze baseert zich op de Europese richtlijn betreffende het recht op vertolking en vertaling in strafprocedures. 

 

LIJSTTREKKER Advocaat Petra Hoezen is opgestapt als raadslid en lijsttrekker (PvdA) van de Gelderse gemeente Aalten. Dat besluit volgde op de beschuldiging van de burgemeester van de gemeente Aalten Bert Berghoef (CDA) dat zij als advocaat betrokken zou zijn bij een zaak tegen de gemeente, wat in strijd is met de Gemeentewet. 

 

NJC AWARDS De recruiters van De Brauw Blackstone Westbroek hebben hun prijzenkast flink aangevuld tijdens de uitreiking van de NJC Awards. Vier van de zes prijzen in deze nieuwe competitie voor de beste werving en employer branding in de advocatuur gingen mee naar kantoor, het Advocatenblad nam overigens plaats in de jury.

 

TRANSFER Een opmerkelijke overstap in de staf van twee grote kantoren: per 1 april gaat Jeroen Zweers aan de slag bij Kennedy Van der Laan als Knowledge & Innovation Director. Zweers werkte zestien jaar bij Dirkzwager en maakte voor dit kantoor de eerste Nederlandse juridische apps en was mede-initiator van de kennisdeel-strategie van Dirkzwager.

Download artikel als PDF

Advertentie