‘Wat krijg je als mensen zich niet meer juridisch kunnen verweren? Narigheid en ellende’ Carrie Jansen, advocaat in Rotterdam, doet een dringend beroep op staatssecretaris Teeven.

Beste meneer Teeven, Wij kennen elkaar niet; ik heb u nooit ontmoet en ik denk dat wij dat allebei graag zo willen houden. Maar er moet mij wel iets van het hart. Ik werk 4,5 jaar in de sociale advocatuur. En de bezuinigingen die de laatste jaren zijn doorgevoerd doen pijn, heel erge pijn. Nu al zijn er cliënten die dan maar geen procedure beginnen of advocaten (zoals ik, zei de gek) die de eigen bijdrage dan maar niet in rekening brengen.

Bij een meisje van 20 met twee broertjes. Vader en moeder zijn overleden; er moet iets geregeld worden voor de voogdij van de jongens. 283 euro eigen bijdrage. Dat heeft dat kind niet.
Bij een mevrouw die door haar ex is neergestoken, waar de omgang geschorst moet worden, een kort geding gevoerd moet worden over de dwangsommen die haar ex van haar vordert, een contactverbod omdat hij haar blijft stalken vanuit de gevangenis. 707 euro eigen bijdrage. Dat heeft die vrouw niet.
Bij een meneer die zijn kinderen al vier jaar niet te zien krijgt omdat moeders dat niet wil. Maar waar wel een vermogen aan alimentatie van wordt gevraagd. Hij moet zich wel verweren in procedure na procedure omdat zijn ex hem ook het juridische bloed onder de nagels uit treitert. 849 euro eigen bijdrage. Hij heeft het geld niet en steekt zich steeds dieper in de schulden.

U bent van plan om daar nog eens een enorme klap aan bezuinigingen aan toe te voegen. Dat kan niet. Daarmee sla je de deur van de rechtspraak dicht voor een heel deel van je bevolking. In Rotterdam zo’n 40 procent. Als je geen rechtsbijstand meer krijgt in huurzaken, wie denkt u dat er dan staat te juichen? De huisjesmelkers uit Rotterdam-Zuid natuurlijk. Arbeidsgeschillen waar geen toevoeging meer voor geldt? Alsof mensen die een minimumloontje hebben lid kunnen worden van een vakbond of een rechtsbijstandverzekering kunnen afsluiten. Ze mogen blij zijn als ze de huur , de gasrekening en het schoolgeld van hun kinderen kunnen betalen.

Niet meer dan drie toevoegingen per jaar? Als je slachtoffer bent van huiselijk geweld zal je toch vaak in meer procedures worden betrokken. Straatverbod, echtscheiding, ondertoezichtstelling, eenhoofdig ouderlijk gezag, schriftelijke aanwijzing van Jeugdzorg. Heb je dan geen recht om je de laatste twee procedures te laten horen?

Ik zal niet zeggen dat u dom bent, om deze bezuinigingsplannen gewoon door te zetten, ik zou niet durven. Maar intelligent is anders. Ik zal ook niet zeggen dat u doof bent voor de verhalen uit onze praktijk, maar iets Oost-Indisch is er toch wel met u aan de hand. En ik zal ook niet zeggen dat u blind bent voor de gevolgen, maar ik vermoed toch wel dat u zich een aardig stel oogkleppen hebt aangemeten.

Want wat krijg je als mensen zich niet meer juridisch kunnen verweren? Als zij hun recht niet meer kunnen halen? Narigheid en ellende. Sommigen zullen niet verder komen dan wanhoop en machteloosheid. En aan de anti-depressiva gaan. Anderen zullen boos worden, vaak dan op hun kinderen, hun vrouw of de hond. Of dan maar eigen richting gaan plegen.

Als je je niet meer- in rechte- kan verweren, meneer Teeven, wordt je tegenstander twee keer zo sterk. Ik smeek u, en dat doe ik niet gauw, dat druist erg in tegen mijn karakter, ik smeek u om uw hoofd net zo lang heen en weer te bewegen tot uw hersencellen terugspringen in de gezond verstand modus. En de bezuinigingen die u nu heeft bedacht niet door te voeren.

Omdat het recht niet alleen iedereen aan het hart gaat, maar ook door iedereen gezocht moet kunnen worden. Ook als je niet de geldpest hebt.

Carrie Jansen, advocaat bij Rietbergen & Partners Advocaten in Rotterdam

Advertentie